De belastingaangifte! Eén maart staat ie voor je klaar!

Aanstaande dinsdag, 1 maart staat ie weer voor jou klaar. De voor ingevulde aangifte. Dat betekent een ‘moetje’ voor op je agenda. Ik zeg bewust een ‘moetje’, omdat het doen van de belastingaangifte voor veel mensen als een ‘moetje’ voelt en daarmee nou niet echt een hobby. Het gevoel wat daaronder zit, is die vaak van gedoe en onzekerheid, misschien ook de angst dat je belasting ‘bij’, moet betalen. Dan is misschien al fijn om te weten dat de meeste mensen jaarlijks geld terug ontvangen. Jij vast ook!

De belastingdienst weet veel over jouw situatie. Zelf kreeg ik vorige maand een voorlopige aanslag 2022 op mijn deurmat met verzoek om te betalen. Ineens of in 11 termijnen. Aan mijn omzetbelasting welke ik ieder kwartaal in 2021 heb betaald, konden ze natuurlijk al zien, hoe hoog mijn omzet is geweest. Terwijl ik de aangifte nog mag doen. Nu nog mijn aangifte doen. Yeah, leuk! Of toch niet? Ik ga hem volgende week meteen doen. Dan weet ik waar ik aan toe ben en dan voel ik me er al een stuk rustiger onder. Wellicht herken je dat, maar als je goed op de hoogte bent, kun je ook genoeg voorkomen.

Goed op de hoogte zijn, voorkomt een belastingaanslag

Ben je in loondienst?

Ben je in loondienst, dan wordt er al door je werkgever rekening gehouden met die loonheffingskorting. Met loonheffingskorting wordt het volgende bedoelt: Als je in loondienst werkt ontvang je een bruto salaris. Hiervan gaan een deel op aan werknemersverzekeringen én aan belastingen. Heb je in 2021 een belastbaar inkomen onder de € 65.608,-? Dan betaal je 37,10% aan inkomstenbelasting. Als je werkt, word je extra beloond door onze overheid. Zij geven dan naast de algemene heffingskorting (die iedereen ontvangt), ook een extra korting op die 37,10% belasting. Dit is de arbeidskorting. Met beide kortingen wordt al rekening gehouden door jouw werkgever, waardoor je netto meer geld overhoudt. Deze verrekening zorgt er dus vooral voor dat je NU profiteert. Heb je twee banen, let dan wel op de loonheffingskorting. Over de baan met het minste inkomen, betaal je wél direct 37,10% inkomstenbelasting. Dat voorkomt een belastingaanslag. In deze situatie laat je jouw collega salarisadministrateur de loonheffingskorting op “nee” zetten.

Meer heffingskortingen en aftrekposten

Naast de bekende kortingen, zijn er nog tal van andere. Zo heb je, als je werkt én een kind hebt dat jonger is dan 12 jaar op 1 januari 2022 ook recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze is afhankelijk van het arbeidsinkomen en kan van tevoren niet ‘verrekend’ worden via je salaris. Deze korting is voor mij een trigger om alleenstaande ouders te adviseren te werken. Deze korting kan 1) hoog oplopen en 2) deze korting kun je, samen met eventuele aftrekposten, alvast via de voorlopige teruggaaf maandelijks krijgen.

Partneralimentatie betalen, of ontvangen?

Betaal, of ontvang je partneralimentatie? Wist je dat je dit in beide situaties moet opgeven? Degene die partneralimentatie betaalt kan deze als aftrekpost aftrekken. Maar ontvang jij partneralimentatie, dan zul je hierover belasting moeten betalen. Ontvang je een flinke partneralimentatie, dat staat jou het jaar erop een fikse aanslag te wachten. Dit kun je voorkomen! In deze situatie adviseer ik altijd om deze belasting maandelijks te betalen, via de voorlopige aanslag. Ben je een gedisciplineerd persoon en wil je het maandelijks reserveren op je spaarrekening, kan dit natuurlijk ook!

Aangifte doen? Maak het jezelf gemakkelijk!

Vanaf dinsdag kun je de aangifte inkomstenbelasting doen. Om het jezelf makkelijk te maken, is het handig een lijstje te hebben met gegevens die je nodig hebt. Heb je deze gegevens, ben je no time door de aangifte heen. Dit zijn de gegevens:

 1. Persoonlijke gegevens
  • Jouw burgerservicenummer (BSN) en dat van je partner en kinderen
  • Jouw rekeningnummer(s)
  • Jouw DigiD en dat van je partner
 2. Inkomsten
  • Jouw jaaropgaven over 2021
  • Ontvangen of betaalde partneralimentatie
 3. Bankrekeningen
  • Het jaaroverzicht 2021 van jouw betaalrekening(en)
  • Het jaaroverzicht 2021 van jouw spaarrekening(en) en die van de kinderen
  • Het jaaroverzicht 2021 van jouw beleggingen
 4. Wonen
  • De WOZ-waarde van je huis met peildatum 1 januari 2021
  • De jaaropgaaf van jouw hypotheek
  • Bij koop of verkoop van je woning: de notarisafrekening
 5. Aftrekposten, je hebt betalingsbewijzen nodig. Denk aan:
  • Giften
  • Zorgkosten die je niet vergoed hebt gekregen (de eigen bijdrage Zvw, zorgverzekeringspremie en het eigen risico mag je niet aftrekken)
  • Betaalde partneralimentatie
  • Als je geen recht had op studiefinanciering; betaalde studiekosten
 6. Overig
  • Gegevens van leningen en andere schulden
  • Gegevens van betaalde lijfrentepremies
  • Een overzicht van betaalde arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV)
  • Dividendgegevens
 7. Alleen als je deze hebt gehad
  • De voorlopige aanslag inkomstenbelasting over 2021
  • De voorlopige aanslag inkomensafhankelijke bijdrage Zvw over 2021

Hulp nodig bij je belastingaangifte?

Vind je het spannend om zo’n aangifte door te lopen, in te vullen, of aan te vullen en heb je een stok achter de deur nodig? Of ‘huur’ je nu iemand in om die aangifte voor je te doen à € 40-€ 50 (p.p.) terwijl je het gevoel hebt dat je dit prima zelf zou moeten kunnen? In maart volgt de datum voor een online én live sessie (in Zwolle), waarbij jij de aangifte ter plekke gaat doen! De kosten voor de online en live sessies zijn € 10,- per deelnemer. Heb je liever dat ik bij je thuiskom? Dan geldt het normale uurtarief.

Na deze sessie weet jij voor volgend jaar hoe je de aangifte moet doorlopen, controleren, aanvullen én zo gunstig mogelijk verdeelt (bij fiscaal partnerschap).

Wil je je hier alvast voor opgeven? Vul dan onderstaand formulier in.

Opgave aangifte inkomstenbelasting

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

belastingaangifte inkomenstenbelasting 2020, kwijtschelding gemeentebelasting, kwijtschelding waterbelasting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contactgegevens

Mariska Eshuis
mariska@budgetcoachme.nl
Tel: 06 525 884 31

KVK nr. 75258943
BTW NL001419105B21

Werkdagen

 • Maandag:           9.00 – 17.00 uur              en          19.00 – 21.00 uur
 • Dinsdag:             9.00 – 14.00 uur
 • Woensdag:         9.00 – 12.00 uur              en          19.00 – 21.00 uur
 • Donderdag:        9.00 – 16.00 uur