Een budgetcoach inschakelen. Eén van de beste investeringen die je kunt doen!

Een budgetcoach inschakelen was de beste investering die ik kon doen! Deze zin heb ik inmiddels meerdere malen mogen horen van mensen die zo moedig waren om aan de bel te trekken. Zij die aanvoelden dat als zij -wat betreft geld- hun kop in het zand zouden blijven steken, geen onbezorgde toekomst zouden hebben. Zij die geen toekomstplannen konden maken omdat ze zich onzeker voelen over hun financiële situatie en geen inzicht hadden. Dat gegeven maakte hen onrustig.  

HET SLURPT STEEDS MEER ENERGIE totdat je er schoon genoeg van hebt en je weet dat je het echt anders wilt. Bewust worden van dat gevoel is de eerste stap waarmee je een verandering in gang kan zetten. Anders met je geld leren omgaan is een keuze. Een keuze die de weg vrij gaat maken om nieuwe doelen te stellen en die jou weer toekomstperspectief gaan bieden. Jij wordt financieel sterker en krijgt weer de controle over je geld in plaats van dat geld jou in je macht heeft.

Kies ervoor om uit te komen met je inkomen, geld te sparen en ook daadwerkelijk op de spaarrekening te laten staan en bewuster je geld uit te geven! Hoe beter je weet hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en de uitgaven die je doet, hoe onbezorgder je leven kan gaan worden. Je moet er alleen wel iets voor doen én soms ook laten. Het is een kwestie van keuzes maken.

Waarom zou je alleen gaan worstelen, als een Budgetcoach je prima kan helpen en coachen!

Natuurlijk kun je zelf de verandering die je door wilt maken in gang zetten. Begin dit jaar kon je op mijn instagramaccount zeven stappen volgen hoe je dit doet en wat ervoor nodig is. Toch is het net als bij andere grote veranderingen, geen schande om de hulp van een onafhankelijke budgetcoach in te schakelen. Iemand die naast jou staat en samen met jou voor zorgt dat jouw financiële situatie in evenwicht komt. Dat er weer balans is in inkomsten en uitgaven. Dat je inzicht krijgt en houdt in waar je geld blijft. Iemand die je ondersteunt bij keuzes die je gaat maken over de financiële ruimte die ‘over’ is na betaling van alle vaste lasten.

Alles wat ‘over’ is kun je allemaal opmaken aan van alles en nog wat. De supermarkt, eten bestellen (lekker makkelijk), kleding en andere spullen, maar ook aan een vast maandelijks bedrag opzij zetten, zodat je jouw toekomstplannen kunt realiseren.

Zijn er eerst nog wat achterstanden weg te werken of op te lossen, dan kan een budgetcoach je prima helpen een verantwoord aflosplan op te stellen. Een budgetcoach leert je hoe je goed met je geld omgaat, kijkt naar bespaarmogelijkheden en of je inkomen op peil is en of je bijvoorbeeld geen toeslagen of gemeentelijke regelingen mist. Je laat vooral geen geld liggen en gebruikt alles waar je recht op hebt, zodat jij nog eerder je doel kunt behalen!  

Ik dacht dat een budgetcoach mij niet mocht helpen bij het oplossen van mijn achterstanden?  

Hier bestaat nog wel eens onduidelijkheid over. Gelukkig mag een Budgetcoach dat, maar niet in alle situaties. Tijdens de intake is dat één van de zaken die ik snel moet inschatten. Juist als je (beginnende) achterstanden hebt, is het verstandig z.s.m een Budgetcoach in te schakelen. Hoe eerder je dat doet, hoe hoger jouw financiële ruimte is om de achterstanden zo snel mogelijk, maar max binnen 36 maanden af te lossen. Ik kan jou dan helpen met het berekenen van de afloscapaciteit en vervolgens samen met jou een aflosplan opstellen. Ik geef je tips hoe je een goede én verantwoorde betalingsregeling afspreekt. Samen bellen we de bedrijven op waar jij een achterstand hebt en stellen een betaalregeling voor die je ook iedere maand netjes na kunt komen.     

In welke situaties kan een budgetcoach mij niet helpen de achterstanden op te lossen?

Helaas kan ik je niet helpen, als je achterstanden zodanig hoog zijn dat je deze niet in 36 maanden kunt oplossen. Er is dan sprake van een problematische schuldensituatie. In dat geval moet ik je doorverwijzen naar een schuldhulpverlenende instantie.

Wat kost een budgetcoach en wie betaalt?

Net als bij andere type coaches, vraag ik een bedrag voor mijn trajecten. Ik ben goed opgeleid en heb de benodigde certificeringen waardoor ik ook verplicht ben om bij te scholen. In het geval van een budgetcoach kan dat voor jou krom voelen. Je geeft immers geld uit om goed met je geld te leren omgaan. Toch geldt ook hier dat, net als bij andere coaches, de kosten voor de baten uitgaan.

Dat is natuurlijk met alles zo. Ook het brood dat je koopt moet je eerst betalen, voordat je het kunt opeten. Zie een Budgetcoach vooral als een investering die je voor jezelf doet en weet dat juist dit geld zich dubbel en dwars terugverdient. Ook op de lange termijn hou jij profijt hiervan, omdat je blijvend anders met je geld omgaat. Wat ik als Budgetcoach wel doe, is meer rekening houden met jouw financiële situatie dan een andere coach wellicht zou doen. Ik bied naast losse sessies, zoals een inventarisatie, inzicht, of budgetcheck, ook drie pakketten aan. Deze pakketten kun je middels maandtarieven betalen die gelijktijdig met ons traject meelopen. Is de verwachting dat we vier maanden bezig zijn, delen we het op in vier. Zes maanden in zes etc. Deze maandbedragen nemen we op in jouw maandbegroting en heeft tot op heden nog nooit tot problemen geleid. Integendeel zelfs…. Na de inventarisatie trek je misschien al wel de conclusie dat de investering die je gedaan hebt, de moeite waard is.

Kun je de kosten van een traject moeilijk zelf betalen, zijn er nog voldoende andere mogelijkheden die we zullen onderzoeken.

  • Ben je voor jouw zorgverzekering collectief verzekerd, dan gaan we een aanvraag doen voor preventieve budgetcoaching. Niet alle verzekeraars bieden (preventieve) budgetcoaching, maar uitzoeken kan natuurlijk altijd.
  • Heb je een werkgever die jou middels een persoonlijk ontwikkel plan een budget toekent om jezelf te ontwikkelen of te scholen, kunnen die aanspreken. Heb je zoveel stress van je situatie, waardoor je dreigt uit te vallen op je werk, of heb je je al ziek gemeld, meld je dan juist bij mij aan! Ik kan jouw werkgever aanbieden om een budgetcoachtraject als interventie in te zetten. Jouw werkgever heeft er baat bij dat je niet ziek uitvalt danwel dat je snel terugkeert als je al ziek thuis bent.
  • Ontvang je een uitkering van het UWV dan zouden zij geheel of een gedeeltelijk budget toe kunnen kennen. Dit is wel afhankelijk van het soort uitkering en gemaakte afspraken met het UWV.
  • Tot slot is mijn ervaring dat er vaak ook familieleden bereidwillig zijn om een traject voor hun zoon, dochter, broer of zus te betalen.
Mogelijkheden genoeg, maar het mooiste is natuurlijk dat je een traject zelf kunt betalen en daar zal ik dan ook zeker rekening mee houden.

Tot slot en niet onbelangrijk…

Zoek een gecertificeerde budgetcoach die geregistreerd staat in het register van Kiwa Nederland

Wil je hulp bij jouw financiële situatie, kies dan een deskundig iemand met verstand van zaken. Waar jij je goed bij voelt. Iemand die onafhankelijk en zelfstandig werkt en hierdoor er écht voor jou is! Neem er de tijd voor een budgetcoach te zoeken die voldoet aan de certificatie-eisen zoals ze zijn vastgesteld door Kiwa Nederland. En met een beetje geluk tref je iemand die net als ik ook de papieren voor schuldhulpverlening heeft. Deze gecertificeerde budgetcoaches en schuldhulpverleners staan in het register ingeschreven en kun je hier checken.

Behoefte aan hulp en ondersteuning van een budgetcoach? Wacht dan vooral niet te lang.

Wil je weten hoe een begeleidingstraject eruit ziet, klik dan op budgetcoachtraject om te zien wat het precies inhoudt en of je voldoende hebt aan de hulp van een budgetcoach. Twijfel je nog? Neem gerust contact met mij op voor meer informatie, of druk op onderstaande knop.

Ja!!!! Ik wil graag werken aan mijn toekomst en beter met mijn geld leren omgaan!

budgetcoach, gecertificeerd budgetcoach, gecertificeerd schuldhulpverlener, kiwa nederland, kosten budgetcoach, preventie, problematische schulden voorkomen, professioneelbudgetcoach, schulden, schuldhulpverlener, schuldhulpverlening

Contactgegevens

Mariska Eshuis
mariska@budgetcoachme.nl
Tel: 06 525 884 31

KVK nr. 75258943
BTW NL001419105B21

Werkdagen

  • Maandag:           9.00 – 17.00 uur              en          19.00 – 21.00 uur
  • Dinsdag:             9.00 – 14.00 uur
  • Woensdag:         9.00 – 12.00 uur              en          19.00 – 21.00 uur
  • Donderdag:        9.00 – 16.00 uur