Skip to main content

Help mijn kind wil op zichzelf gaan wonen. Is hij daar financieel wel klaar voor?

Een studerend kind dat op kamers wil. Een ander kind dat pas na de studie de vleugels uitslaat. Er is een moment dat jouw kind het nest verlaat . De één wat vroeger dan een ander, maar dit moment gaat komen.

Waar je nog met vertedering terugkijkt naar de foto’s van je kleine baby, is daar opeens die grote, leuke knul of meid op het punt beland dat zij de keuze maken om op zichzelf te gaan…. Slik!

Zelf hoef ik me nog niet druk te maken om mijn oudste dochter die nu in het tweede jaar van het voortgezet onderwijs zit. Maar ik weet ook, die eerste veertien jaren vlogen voorbij, dus die overige vier zijn vast ook met één keer knipperen verdwenen. Tijd om een plan op te stellen om haar in de komende jaren verder financieel zelfstandig te krijgen. Want als ze al zelfstandig gaat wonen, wil je als ouder ook de geruststelling voelen dat ze het financieel gaat redden. Toch?

Jouw kind financieel zelfstandig krijgen begint niet pas bij de mededeling dat het op zichzelf wilt gaan wonen, maar begint al vroeg in de kinderjaren. Hoe eerder je begint, hoe groter de kans dat ze als volwassenen verstandig en goed met geld omgaan en de kans kleiner is om financiële problemen te ontwikkelen.  

Stappen die je als ouder kunt volgen op weg naar het 18e levensjaar.

Met financiële opvoeding kun je niet vroeg genoeg beginnen. Je kunt al beginnen vanaf de leeftijd van 6 jaar. Zo gaandeweg leert je kind steeds meer, geef je ze meer verantwoordelijkheden, laat je ze fouten maken en langzamerhand laat je ook steeds meer los. Met de volgende zes stappen ben je als ouder goed op weg in jouw financiële opvoeding

18 en dan?

Er zijn kinderen die gaan studeren en op kamers gaan, maar er zijn er ook steeds meer die thuis blijven wonen en op op latere leeftijd het huis uitgaan. Thuiswonende, werkende jongeren hebben vaak veel te besteden, omdat ze relatief weinig lasten hebben. Veel geld gaat dan op aan kleding, uitgaan of zelfs een eigen auto. Als ze zelfstandig gaan wonen, is er voor deze posten vaak nog weinig ruimte. Deze grote overgang kun je als ouder verkleinen door:

  1. Kostgeld te vragen voor inwoning en levensonderhoud. Mis jij huurtoeslag door je werkende kind, dan is het niet meer dan logisch om de gemiste huurtoeslag te vragen met extra geld voor levensonderhoud.
  2. Betaal jij als ouder nog een aantal kosten bijvoorbeeld aan een sportclub of tijdschrift abonnement of misschien zelfs de zorgverzekering? Draag dit over. Zo ervaren ze al een aantal vaste uitgaven per maand. Je kind heeft vaak recht op zorgtoeslag, vraag dit samen aan.
  3. Loopt het telefoonabonnement af? Vraag je kind zelf onderzoek te doen naar verschillende telefoonabonnementen. Geef de tip om zelf drie abonnementen te vergelijken en hierin een keus te maken.

Je kind gaat op zichzelf wonen

Als jouw dochter of zoon op zichzelf gaat wonen, verandert dit flink in de financiële situatie en komen er andere nog onbekende kosten, bij kijken. Tips hoe je als ouder hierin kunt begeleiden:

  1. Pak een goed moment en ga er samen voor zitten. Benoem alle nieuwe kosten. Denk hierbij aan huur, gas/elektra/water, gemeentelijke heffingen, maar ook aan een inboedel, aansprakelijkheidsverzekering en de maandboodschappen.
  2. Verhuizen naar een huurwoning? Check dan van tevoren of er recht is op huurtoeslag en maak samen een proefberekening. Hierdoor weet je alvast wat het huren je netto kost.
  3. Zoek uit wat de bijkomende kosten voor een huis zijn. Hierbij kun je denken aan gemeentelijke belastingen en het huren van bijvoorbeeld een cv-ketel of boiler. Voor gemeentelijke heffingen kun je terecht op de site van de GBLT. Heeft je zoon/dochter een lager inkomen, onderzoek dan de mogelijkheid op kwijtschelding.
  4. Zoek een energiemaatschappij die een voordelig pakket aanbiedt. Gebruik hiervoor vergelijkingssites zoals gaslicht.com. Soms zijn de stookkosten als voorschot opgenomen in de huurprijs. Is dat het geval, dan kan je voorschot lager uitvallen.
  5. Zoek een provider voor internet en tv. Ook hiervoor geldt, zoek en vergelijk op bijvoorbeeld providercheck
  6. Bij een eigen plek horen eigen spullen en eigen verantwoordelijkheden. Wijs je kind op een aansprakelijkheidsverzekering en inboedelverzekering, zodat het niet met hoge kosten te maken krijgt als er iets gestolen wordt of stuk gaat in (iemands anders) huis.
  7. Maak alle inkomsten en uitgaven inzichtelijk zodra je weet wat je kwijt zult zijn. Maak samen een maandbegroting. Noteer in een simpel schriftje, of excel bestand aan de linkerkant een kolom met alle inkomsten en aan de rechterkant een kolom met alle uitgaven. Geef een hip kasboek cadeau, waarin dit opgeschreven en bijgehouden kan worden.
  8. Heb je als ouder gespaard en heb je ook na de 18e verjaardag het beheer over deze rekening gehouden, dan is dit een mooi moment om het geld daadwerkelijk over te dragen, zodat de eerste spullen, meubeltjes en inventaris gekocht kunnen worden.

Je kind gaat op kamers

Voortgezet onderwijs klaar en gekozen om te gaan studeren en daarmee op kamers te gaan, dan ziet jouw voorbereiding en begeleiding als ouder er iets anders uit:

  1. Bespreek welke (studie-) en aanverwante kosten je als ouder voor je rekening wilt en kunt nemen en voor welke kosten je kind zelf verantwoordelijk is. Lees hier meer over de bijdragen die je als ouder kunt doen.
  2. Een kamer is een onzelfstandige eenheid. In deze situatie heb je geen recht op huurtoeslag. Daarnaast is het huren van een kamer vaak een all-in prijs. Check dit voor de zekerheid.
  3. Maak samen een maandbegroting en noteer hierin alle inkomsten en uitgaven. Dit kan in een simpel schriftje, of excel bestand, of geef een hip kasboek cadeau waarin dit opgeschreven en bijgehouden kan worden.
  4. Verzekeringen checken. Een studerende zoon/dochter? Dan mag het nog vaak op jouw polis blijven staan. Dit geldt voor de zorgverzekering, maar vaak ook voor de aansprakelijkheids- of reisverzekering. Sluit je zoon/dochter een eigen zorgverzekering af, check dan samen of de polis goed past. Studenten hebben vaak recht op zorgtoeslag. Lees hier hoe je zorgtoeslag aanvraagt.
  5. Heb je als ouder speciaal gespaard voor de studie en staat de rekening op naam van jouw zoon/dochter? Vanaf 18 jaar is dit geld dan niet meer van jou. Bespreek voor welke (studie)kosten het geld gebruikt mag worden en wie het beheert.

Met bovenstaande tips leer je je kind zelfstandig met geld om te gaan en hoe je kunt begeleiden bij de grote stap van zelfstandig wonen. Je zult merken dat je ene kind een andere begeleiding nodig heeft als de ander. Zo kan de één al heel vroeg prima omgaan met verantwoordelijkheden en heeft de ander een gat in de hand. Hierdoor verandert ook jouw financiële opvoeding. Kijk goed naar wat je kind nodig heeft en maak ook andere keuzes als dat nodig is.

Ik hoop je met deze blog voldoende tips te hebben gegeven. Vind je het veel, of lastig om hierin te begeleiden? Neem dan gerust contact met mij op. Ik kan je er prima bij helpen.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *