Skip to main content

Help! Mijn spaarrekening slinkt!

Een leuke bedrag op je spaarrekening hebben staan, willen we het liefst allemaal. Ook fijn als deze spaarrekening maandelijks blijft groeien. Want wat is er lekkerder dan te weten dat je onverwachte rekeningen in één keer kunt betalen en financiële doelen hebt die in zicht komen. Daarnaast geeft het een extra goed overzicht als je gebruik maakt van de diverse spaarpotjes die de bankierenapps tegenwoordig beschikbaar hebben.

Ik ben fan van deze spaarpotten en maak er dan ook zelf graag gebruik van. Niet teveel verschillende potjes, want dan vind ik het juist weer onoverzichtelijk worden en dan gaat het zijn doel voorbij. Ook tijdens een budgetcoachtraject leer ik mensen deze tool in te zetten en vooral ook actief te gebruiken om hun spaardoelen te verwezenlijken.

Het allerbelangrijkste aan een goed gevulde spaarrekening? Het voorkomt geldstress of geldzorgen en daarmee geeft dit rust en stabiliteit in je hoofd én in je lijf. Dat is goud waard!

Wist je dat 11% van de Nederlandse huishoudens geen spaarrekening heeft? En dat de overige 89% in november 2022 een bedrag van 425 miljard euro op de spaarrekeningen hadden staan? 425 miljard euro!!! Dat is heel veel geld. Overigens is die 425 miljard euro scheef verdeeld. 10% procent van de Nederlandse huishoudens heeft 100.000 euro of meer aan spaargeld. 20% heeft minder dan 2.500 euro op de spaarrekening staan (bron: rtl nieuws).

De rest zwerft er fijn tussenin. Maar hoe belangrijk een goed gevulde spaarrekening is, blijkt wel uit de hoogoplopende prijzen sinds vorig jaar.

Alles is en blijft maar duurder worden. Niet gek dat een grote groep mensen stress krijgt bij een slinkende spaarrekening. Immers behoor jij tot die 20% van de Nederlandse huishoudens die minder dan 2500 euro op de spaarrekening heeft staan? Dan zou ik ook billenknijpen.

Steeds meer mensen zetten geld van de spaarrekening in om de maand uit te komen

En dan is die groep met minder dan € 2500,- op de spaarrekening heel snel door dat geld heen. Stel je maakt ongemerkt € 200,- euro over naar je betaalrekening om de maand mee rond te komen. Eén jaartje en je spaarrekening is leeg. Dat gaat dus in een ontzettend rap als zo’n overboeking niet iets éénmaligs is, maar iedere maand opnieuw. Ik voorspel dan ook dat het percentage van 11% zonder (geld op de) spaarrekening snel oploopt. Wil jij niet tot die groep horen, er is iets aan te doen.

Aanpassen in je uitgavenpatroon is moeilijk, maar noodzakelijk als jij stress en onrust wilt voorkomen

Na de zomer van 2022, merkte ik een hausse aan aanvragen voor individuele trajecten budgetcoaching. Mensen die normaal prima uit kwamen met hun geld, teren in op hun spaarrekening en ja dat geeft na verloop van tijd paniekgevoelens. “Hoe moet het als het zo doorgaat?” Het is een heel normale reactie op een voor jou nieuwe situatie. Eén die je tot voor kort niet gewend was. Je bent dus zeker niet de eerste met dit gevoel en de hulpvraag om een slinkende spaarrekening tegen te gaan. Zeker ook niet de laatste, maar het vergt wel een aanpassing is je uitgavenpatroon. En dat is moeilijk, maar noodzakelijk als je stress en onrust wilt voorkomen. Het doel is dan de spaarrekening te stabiliseren en weer te laten groeien.

Maandelijks starten er nieuwe coachtrajecten en dit aantal neemt nog steeds toe

Nog steeds start ik per maand een aantal nieuwe budgetcoachtrajecten op en dat past ook bij de huidige situatie, want die blijft nog wel even zo. Sterker nog ik denk dat het de komende periode nog wel eens krapperder (is dit nederlands? haha) kan worden in je portemonnee. Als ik zie dat de boodschappen nog steeds duurder worden en ook de prijsstijgingen in andere vaste en variabele lasten niet stopt (zoals verzekeringen, abonnementen, gemeentelijke belastingen), blijft het een uitdaging om rond te komen met het geld wat jij ontvangt. Ik ben al ontzettend blij dat de energieprijzen inmiddels onder het prijsplafond uit zijn gekomen en er ook weer ruimte is om vaste contracten af te sluiten, maar dat is dan ook voor nu even het enige.

Pak de controle over je geld terug

Waar je eerst prima rond kon komen en je dus volledig de controle over je geld had, voel je nu diezelfde controle zo maar tussen je vingers wegglippen. En juist dat gevoel van controle verlies wil je tegengaan.

“Help, mijn spaarrekening slinkt én niet om de leukste reden!”

Gelukkig kun je er zelf voor zorgen die controle weer terug te pakken. Te zorgen dat je maandelijks weer rondkomt zonder geld van je spaarrekening over te boeken. Hieronder zijn de basisstappen die je helpen de slinkende spaarrekening te stoppen.

  1. Maak een overzicht van de inkomsten en vaste lasten
  2. Bereken wat er maandelijks ‘vrij’ te besteden is. Het vrij te besteden bedrag, ik noem het ook wel de financiële ruimte, bereken je door het totaal van de vaste lasten van de totale maandinkomsten af te halen.
  3. Maak een uitgavenplan voor vrij te besteden geld; zorg hierbij eerst voor jezelf; bepaal wat je maandelijks wilt sparen en leg een automatische overboeking vast.
  4. Volg jouw uitgaven, gedurende een week of 8; hou een kasboek bij, dit helpt omdat je dan veel bewuster wordt van de uitgaven die je doet. Tracking betekent er bewust mee bezig zijn en leren waar jouw geld naar toe gaat, zodat je andere geldkeuzes kunt maken.
  5. Check of de uitgaven klopt met de gemaakte budgetten in je uitgavenplan.
  6. Stuur bij waar nodig en schuif zonodig met budgetten, maar PAS JE OVERBOEKING NAAR JE SPAARREKENING NIET AAN.

TIP: Onderzoek ook de bespaarmogelijkheden op je vaste lasten, zoals de verzekeringen, abonnementen en lidmaatschappen. Maak je er geen gebruik van, zeg ze op, zodat het vrij te besteden bedrag hoger wordt.

Tips hoe je beter kunt (leren) sparen

  • Maak sparen een prioriteit en behandel dit bedrag als een vaste last welke aan jouw spaarrekening betaald wordt, direct na het ontvangen van je inkomen. Geld dat ‘weg’ is, kun je dan niet meer uitgaven. Immers hoe meer geld er op je betaalrekening staat, hoe makkelijker je dit uitgeeft.
  • Bepaal het spaarbedrag en stel een maandelijkse automatische overboeking in; Het nibud houdt 10% aan, maar tis natuurlijk helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Een gezin heeft een grotere buffer nodig dan een alleenstaande. Ben je in bezit van een koophuis, ook dan mag je buffer hoger zijn (ivm onderhoudskosten), dan een huurhuis etc.
  • Maak gebruik van de spaarpotjes welke je onder je spaarrekening kunt ‘hangen’. Verschillende potjes aanmaken geeft overzicht en structuur. Verschillende spaardoelen hebben, maakt sparen leuker. daarbij motiveert dat ook extra. Let hierbij wel op dat je er ook weer niet teveel aanmaakt, waardoor het juist weer onoverzichtelijk wordt. Maak er zoveel aan wat je zelf prettig vindt.
  • Je kunt er ook voor kiezen voor ieder spaarpotje een maandelijkse automatische overboeking(en) in te stellen ipv één bedrag naar de hoofd spaarrekening.
  • Extra inkomsten, zoals vakantiegeld, belastingteruggave, bonus, 13e maand? Je brein ziet dit als extra geld en niet als inkomen. Sta daarom even bewust stil bij dit extra geld en geef er een bestemming voor. Kijk hierbij ook wat je komend jaar nog op de planning hebt staan en maak het bijvoorbeeld over naar deze spaarpot
  • Wees de boekhouder van jouw huishouden op de laatste avond voordat je je nieuwe salaris morgen ontvangt. Sluit je maand af. Het geld dat nog op de betaalrekening staat, heb je niet meer nodig. Je kunt er voor kiezen dit geld extra te sparen. Ongemerkt gaat het sparen dan nog harder en ook hierdoor raak je meer en meer gemotiveerd.

Niet je salaris maakt je rijk, maar je uitgavenpatroon

Meer informatie, of hulp nodig?

Ik hoop dat je met plezier dit blog hebt gelezen en die tips eruit haalt, welke jouw kunnen helpen die slinkende spaarrekening tegen te gaan! Heb je een stok achter de deur nodig en wil je begeleiding hierbij? Lees hier waarom een budgetcoach inschakelen één van de betere investeringen is. Neem dan gerust contact met mij op voor een telefonische kennismaking, of vul dit contactformulier in.

Heb jij vragen naar aanleiding van dit blog? Vanaf deze pagina kun je mij ook rechtstreeks een whatsapp bericht zenden. Mailen naar mariska@budgetcoachme.nl mag ook!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *