Skip to main content

Hoe je de kinderbijslag zo goed en slim mogelijk inzet

Jaaaa, het is weer zover! De kinderbijslag is vandaag gestort! Dit keer, en ieder jaar in januari, is die bij ons extra welkom. De dure decembermaand hebben we achter ons gelaten en we kunnen weer even ‘normaal’ doen. Althans…. met nog twee jarige kinderen binnen een maand, is januari voor ons ook nog wel een dure maand te noemen. Maar bij de meeste gezinnen zal januari qua kosten als een verademing voelen.

En dan geeft de kinderbijslag zo aan het begin van het, lucht. De ene ouder kijkt hier ieder kwartaal reikhalzend naar uit, omdat ze het hard nodig heeft om rond te komen. De andere ouder ziet het als een fijn extraatje! Iedereen gaat anders met deze tegemoetkoming om.

Hoe ga jij om met de kinderbijslag? Heb je het in gedachten al uitgegeven, voordat je het ontvangen hebt? Geef jij het de komende week/weken in één keer uit, of manage jij deze inkomst zodanig dat je er drie maanden mee vooruit kan tot de volgende storting?

Kinderbijslag als sluitpost

In de praktijk zie ik het helaas geregeld gebeuren, dat de kinderbijslag als sluitpost wordt gebruikt. Ouders die hiervan bijvoorbeeld liggende rekeningen betalen, of nog verrast worden met uitgestelde rekeningen door bedrijven als Klarna en Riverty. Ook komt het voor dat de kinderbijslag lucht geeft op de roodstand. Hè eindelijk weer even wat ruimte.

Kinderbijslag is een inkomst bedoelt voor het levensonderhoud van je kinderen. Hoe zonde moet het voelen om dit geld voor rekeningen te gebruiken?

Hoe ga jij met de kinderbijslag om?

Ben jij het type dat de kinderbijslag in gedachten allang heeft uitgegeven, voordat het op je rekening gestort is? Of heb je het zelfs al uitgegeven toen je salaris binnenkwam? Onder het mom dat de kinderbijslag toch binnen twee weken betaald is? Of ben jij juist het type die de kinderbijslag helemaal niet nodig heeft, en in de gelukkige positie zit dat dit geld meteen kan overboeken naar de spaarrekening van je kind(eren) voor later.

Kinderbijslag is een tegemoetkoming. Zet het slim in!

De kinderbijslag is een sociale uitkering die sinds 1941 wordt toegekend als tegemoetkoming in de onderhoudskosten van een kind. Deze kinderbijslag dekt niet alles, maar als je deze tegemoetkoming heel slim inzet, kun je er een heel eind mee komen. Je kunt de kinderbijslag als apart budget zien en ook op die manier inzetten en gebruiken. Ook dat geeft rust en voorkomt dat je dit geld gebruikt voor andere doeleinden dan jouw kind(eren).

Hoe budgetteer ik mijn kinderbijslag?

Zelf budgetteer ik mijn kinderbijslag ook. Niet omdat het persé moet, maar omdat ik budgetteren nou eenmaal leuk vind en dit een hoop rust geeft! Ik zal je meenemen in hoe ik het doe en hoe je hiermee kunt starten.

  1. De eerste stap is om een spaarpot “kinderbijslag” aan te maken onder een bestaande spaarrekening die jij al hebt. Tegenwoordig kan dit bij nagenoeg alle banken. Log in bij je bank (of app op je telefoon). Ga naar je spaarrekening en klik op ‘spaarpot(je); spaarpotje maken). Geef je spaarpot een naam en ga naar volgende. Vaak vraagt de bank om een spaardoel. Dit kun je vaak overslaan. Even doorklikken en je spaarpot is aangemaakt.
  2. De volgende stap is om een automatische overschrijving in te stellen op de 3e van de kinderbijslagmaanden (april, juli, oktober en januari) van de betaalrekening waarop jij de kinderbijslag ontvangt, naar deze spaarpot. De 3e van de maand is niet toevallig gekozen. De sociale Verzekeringsbank stort de kinderbijslag niet op zaterdagen of zondagen. Een overschrijving van jouw betaalrekening naar de spaarpot op de 3e, gaat dan altijd goed.
  3. Op het moment dat jij kind uitgaven hebt gedaan (betaald van je betaalrekening), haal je deze uitgaven uit jouw spaarpot. (Niet vergeten natuurlijk! Anders kom je met je andere betalingen niet uit. Deze uitgaven kunnen van alles zijn. Kleding, ouderbijdrage, uitjes, sport. Wat jij wilt…
  4. Check deze spaarpot iedere maand, zodat je weet wat er nog in zit en hoeveel weken je nog met dit geld kunt doen tot de betaling in het volgende kwartaal.

Inzicht, rust en planning

Een groot voordeel om op deze manier te werken, is dat jouw eigen betaalrekening niet meer belast wordt. Daarnaast verspreid je de uitgaven veel meer over de drie maanden (tot aan de volgende kinderbijslag) en heb je aan het eind geen tekort. Zo’n spaarpot geeft overzicht, inzicht en rust. Hoe fijn is het dat je zo ook uitgaven in kunt plannen. Bv voor kadootjes op verjaardagen of de decembermaand.

Heb jij een kind dat na de zomer naar het voortgezet onderwijs gaat? Je kunt dan op deze manier alvast rekening houden met de kosten van bijvoorbeeld een ipad/laptop, fiets of andere schoolspullen, door geld in die spaarpot te laten staan.

Tip: spaarpot kinderbijslag legen op de 31e december

Aan het einde van het jaar, halen wij deze spaarpot leeg. Alles wat er nog in zit gaat extra naar de spaarrekeningen van onze kinderen. Ook hier kun je natuurlijk zelf je eigen keuze in maken.

Meer weten over budgetteren?

Klinkt dit jou als muziek in de oren, maar zit jij ‘vast’ in de eerder genoemde patronen zoals gebruiken voor rekeningen, roodstand etc. Wil jij graag leren hoe dit anders kan in de vorm van anders budgetteren? Neem vrijblijvend contact met mij op via 06-52588431 of mariska@budgetcoachme.nl of gebruik onderstaand contactformulier.

Lieve groet,

Mariska

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

budget, budgetteren, inzicht, kinderbijslag, plannen, rust, spaarpot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *