Skip to main content

Jippie, ik ga naar de brugklas! Kleed- en zakgeld please….

Een echte puber is ze, daar kunnen we echt niet meer omheen. Wat jeugdpuistjes, een beugel en af en toe een flinke puberbui. En ze vindt van veel dingen al ‘iets’. Zo ook van geld. Laatst kwam ze thuis met de mededeling dat vriendin x zakgeld én kleedgeld gaat krijgen. Dat wil zij natuurlijk ook!

Een eigen pinpas had ze al. Zak- en kleedgeld ook. Al heeft ze slechts € 10,- per maand kleedgeld, die dure Levi-shirt moet ze van mij toch echt zelf kopen. Dat betekent in dit geval drie maanden sparen. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. En dan nu van haar de logische vraag om meer zak- en kleedgeld. Een mooi natuurlijk moment om hier met haar eens voor te gaan zitten, want er verandert wel het een en ander.

Want wat verandert er financieel na de zomer allemaal?

Zodra je kind naar de middelbare school gaat verandert zijn/haar uitgavepatroon. Ze geven meer geld uit. In de schoolkantine, de stad of het winkelcentrum. Wie herinnert van zichzelf niet dat zijn heerlijke bammetjes in de prullenbak belandden? Daarnaast gaat je kind meer ondernemen, vaker naar de bioscoop of winkelen. En natuurlijk dat mobieltje. Die kan niet meer ontbreken, maar wie gaat die betalen?

Ook kom je als ouder nog voor andere hogere uitgaven te staan. Wellicht heeft je kind een nieuwe fiets nodig en zullen er schoolspullen moeten worden aangeschaft, waaronder een laptop, schriften etc. Of kosten voor excursies. Allemaal zaken die ineens op je budget zullen drukken. Heb je een inkomen die lager is dan 130%  van de bijstandsnorm, dan kan deze extra kostenpost je in de problemen brengen. Gelukkig hebben we in Zwolle voor deze gezinnen de scholierenregeling https://www.zwolle.nl/werken-en-leren/regelingen-voor-kinderen/scholierenregeling.

Financiële veranderingen voor je kind

Ook voor je kind verandert er veel. Ga een keer op een rustig moment ervoor zitten om deze veranderingen samen te bespreken. De overgang van groep 8 naar de brugklas is een mooi moment om ze verder voor te bereiden op financiële zelfstandigheid. Zo kun ze gaan leren hoe ze bewust met hun geld moeten omgaan en uitgeven. Wil je kind graag kleedgeld? Dan is dit een prima moment om ermee te starten. Bespreek goed hoeveel zak- en kleedgeld jullie gaan geven en wat ze hiervan moeten doen. Moeten ze ook de winterjas zelf betalen, of niet?  Wie betaalt de verjaardagscadeautjes?  En wat als het mobieltje stuk gaat. Wie betaalt dit?Zelf ben ik van het op=op principe. Streng? Ja, misschien, maar dit geeft wel duidelijkheid en dat is wat deze groep kinderen nodig heeft in hun financiële ontwikkeling.

Maak afspraken met elkaar en stel een zak- en kleedgeldcontract op en zet jullie handtekeningen eronder. Naast dat jullie kind zich groots en ‘volwassen’ voelt, scheelt het ook een hoop discussies achteraf en je kind leert ervan. Ze leren hoe ze bewust met geld omgaan en ook zelf oplossingen te bedenken voor financiële vraagstukken op scholierenniveau.

Hoe bepaal je de hoogte van het zak- en/of kleedgeld?

Weet je niet zo goed hoeveel je je kind moet geven, dan zijn daar wel richtlijnen voor, al hangt het er wel van af hoeveel je aan zak- en kleedgeld wilt uitgeven en wat jouw kind van dat bedrag moet betalen.

Kleedgeld

Een bedrag zo noemen is lastig, maar uit NIBUD gegevens blijkt dat alle kleding  (dus van sokken, ondergoed tot aan goede winterjas) vanaf 12 jaar en ouder, € 56,- per maand kost. De meeste scholieren krijgen € 50,- kleedgeld per maand. Bepaal je als ouders dat je toch zelf een deel van de kinderkleding betaalt, dan kun je dit bedrag naar beneden bijstellen. 

Zakgeld

Wat betreft het zakgeld is uit het Scholierenonderzoek van het NIBUD gekomen dat de kinderen van 12 t/m 13 jaar gemiddeld € 15- € 20 zakgeld per maand krijgen.

Alleen de zon gaat voor niets op!

Leer je kind dat ze moeten sparen voor een bepaalde uitgave. Ik heb dat vroeger ook altijd moeten doen. Noodgedwongen misschien, maar ik ben er zeker niet slechter van geworden. Integendeel. Er komen nog zoveel meer momenten aan in de komende schooljaren waarop je kind zal gaan merken wat de waarde van geld is. Bijvoorbeeld bij een gezamenlijk feestje die ze geven, een duurdere vakantie of die nieuwe iphone.

Hoe eerder je kind doorheeft dat alles geld kost, hoe beter ze het gaan doen in hun volwassen echte leven!

Comments (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *