Skip to main content

Nieuwe zorgpremies bekend. Overstappen?

12 november 2020. Alle zorgverzekeraars moeten vandaag hun nieuwe zorgpremies voor 2021 bekend hebben gemaakt. Grote kans dat je vandaag een brief ontvangt of een mailtje met daarin een verwijzing naar je nieuwe zorgpolis.

De premies van zorgverzekeraars kunnen flink verschillen. Was jouw premie dit jaar voordelig, wil dit niet zeggen dat dit ook voor 2021 geldt. Vergelijken loont. Sinds 2006 concurreren zorgverzekeraars flink met elkaar. De zorgverzekering werd toen ingevoerd zoals die nu is. Het onderscheid tussen particuliere ziektekostenverzekeringen en het ziekenfonds is daarmee komen te vervallen. Wie in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering afsluiten. Zorgverzekeraars zijn verplicht om je voor de basisverzekering te accepteren. Daarnaast kun je kiezen voor een aanvullende zorgverzekering zoals een tandartsverzekering  of andere aanvullende verzekering. Hiervoor mag een zorgverzekeraar je wel weigeren.

Overstappen naar andere zorgverzekering?

Er zijn veel verschillen tussen zorgverzekeraars. Niet alleen in de zorgpremie en de vergoedingen, maar ook in wachttijd (bv. bij orthodontie), de afhandeling van declaraties, informatie, en de klantenservice.  Het is goed om voor jezelf na te gaan wat je belangrijk vindt en waar je behoefte aan vergoedingen ligt. Neem daarom ieder jaar even de tijd om de premies en de vergoedingen te vergelijken. Je kunt hiervoor sites gebruiken zoals independer of prisewise.  Veel mensen zitten al jaren bij dezelfde zorgverzekeraar en betalen hierdoor jaarlijks honderden euro’s teveel.

Zes tips die je kunnen helpen kiezen voor een andere zorgverzekeraar

  1. Vergelijk premies, maar kijk ook naar de vergoedingen en de voorwaarden. Passen deze bij jouw situatie?
  2. Let ook op andere zorgverleners. Bv. jouw plaatselijke ziekenhuis. Hebben zij wel een contract met jouw zorgverzekering?
  3. Verwacht je in 2021 zorg te gebruiken die niet in je basisverzekering zit, onderzoek dan of je die kosten zelf kunt betalen, of dat je er een aanvullende verzekering voor moet afsluiten. Heb jij een prima gebit en nooit tandproblemen, vraag je dan af of een tandartsverzekering noodzakelijk is. Eén controle per jaar zelf betalen is goedkoper dan de kosten van een tandartsverzekering.
  4. Onderzoek de service die een verzekeraar biedt. Kun je online declareren op een eenvoudige manier? Is er een mogelijkheid om alvast rekening te houden met het eigen risico van € 385,-. Je betaalt deze dan verspreid per maand mee en komt hiermee niet plots voor een verassing te staan. Niet opgebruikt? Dan krijg je het terug of misschien kun je naar het nieuwe jaar overdragen?
  5. Vrijwillig eigen risico verhogen. Dit kan per maand een aantal tientjes premie schelen, maar doe dit alleen als je een buffer hebt en uit afgelopen jaren is gebleken dat je weinig zorgkosten maakt. Geen buffer? Dan adviseer ik je niet voor deze optie te kiezen.
  6. Vergelijk zorgverzekeringen per gezinslid. De behoeften kunnen onderling flink verschillen. Bij ons heeft de één een uitgebreide tandartsverzekering en de ander juist een uitgebreidere aanvullende verzekering. Onze kinderen (onder de 18 jaar) pakken het voordeel van beide pakketten mee.

Collectief verzekerd?

Juist dan is het de moeite waard hier even voor te gaan zitten. Vorig jaar schreef ik over de wijziging voor 2020 in de collectieve zorgverzekering en dat deze in verhouding duurder was, omdat de maximale korting teruggebracht werd van 10% naar 5%. Nu schrijft men dat de collectiviteitskorting op de basisverzekering gaat verdwijnen per 1 januari 2023 en dat de kortingen op de aanvullende verzekeringen wel mag blijven bestaan. Hoe dit uitpakt moeten we afwachten, maar feit is wel dat de individuele zorgpolis waarop nu geen korting wordt geboden vaak al scherp geprijsd is. Daarbij zijn veel collectief verzekerden overbodig verzekerd en betalen premies voor vergoedingen die niet, of nauwelijks worden gebruikt. Bedenk daarom of je wel collectief verzekerd wilt blijven. Laat je niet leiden door ‘nepkortingen’ en onderzoek tenminste wat het je kost en oplevert. Het kan echt in je portemonnee schelen.

Goedkopere zorgverzekeraar gevonden?

En ook tevreden over de voorwaarden en de kleine lettertjes waardoor je overtuigd bent om over te stappen? Doen! Het kost je nauwelijks moeite. Je kunt je verzekering zelf opzeggen, maar doe dit pas nadat je je nieuwe zorgverzekering, inclusief aanvullende verzekeringen hebt afgesloten én bent geaccepteerd. Je kunt opzeggen tot 31 december 2020.

Ook zijn er zorgverzekeraars die gebruik maken van de overstapservice. In dat geval zegt de nieuwe zorgverzekeraar de oude verzekering op. Nog makkelijker.

Ben je het niet gewend om over te stappen, maar wil je best die mogelijkheden onderzoeken? Pak er een rustig moment voor uit. Het kan echt in je portemonnee schelen. Vind je het toch spannend en wil je hier ondersteuning bij? Neem gerust contact met mij op via onderstaand contactformulier.

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *