Skip to main content

Scheiden is niet leuk!

Scheiden is niet leuk. Voor niemand. Het is een hoop gezeur en gedoe, veel stress en brengt veel te veel veranderingen mee in een heel kort tijdsbestek. En dat heb ik als kind, als puber van dichtbij meegemaakt. Het moment dat het je verteld wordt én de tijd daarna, kan ik me nog goed heugen. Emotioneel, maar ook wat de scheiding voor financiële gevolgen heeft. Al stond ik er met mijn neus iets verder vanaf dan mijn ouders, uiteraard kreeg ik het allemaal mee.

Al-les wordt anders. Er konden veel dingen opeens niet meer, of in ieder geval veel minder. Minder geld, aanpassen en een nieuwe balans vinden. Dat werd de nieuwe taak van zowel mijn vader als moeder en wij deinden mee op dit golvende schip.

Veel echtscheidingen ná de zomervakantie

Helaas vinden er na de zomervakantie veel echtscheidingen plaats. Je had als gezin op een heerlijke vakantie gehoopt. Eindelijk tijd voor elkaar en dan moet het gezellig zijn, want ja voor die vakantie had je hard gewerkt én gespaard. Ontspanning en genieten dat zal het zijn, maar de realiteit heeft helaas voor veel gezinnen anders uitgepakt. Juist in deze periode, waarin het allemaal zo gezellig zou ‘moeten’ zijn, is de bom ontploft en het harde woord gevallen.

9 september is de dag van de echtscheiding en dat deze dag in september valt, is niet raar.

Veel financiële gevolgen tijdens en na de scheiding

Een scheiding heeft veel financiële gevolgen. Alles verandert! Naast de emotionele rollercoaster, beland je ook nog eens in een tsunami van vragen en onzekerheden. Je inkomen daalt, ga je het redden? Moet je meer uren werken, of kun je het opvangen met toeslagen of andere regelingen? Moet het huis verkocht worden? En daarnaast ook nog vele praktische zaken zoals wijzigingen van incasso’s, opzeggingen, splitsing van zorgpolis etc etc. etc.

Financiële hulp bij echtscheiding

Ik had mijn moeder destijds hulp gegund. Van een normaal gezinsinkomen, je moeten aanpassen naar een leven in de bijstand was geen kattepis en ging niet zonder slag of stoot. Als zij hulp had gehad, was ik er nu van overtuigd geweest dat daarmee voor haar (en dus ook voor ons) veel onrust en (financiële) stress bespaard was gebleven. Maar hulp vragen is eng. Je wilt niet je hele hebben en houwen aan de grote klok hangen. Dat je een echtscheiding naar buiten moet brengen, voelt al als falen. Laat staan dat je ook nog hulp gaat inroepen.

Echtscheiding is een life event

Een echtscheiding is een life event. Eentje die immense veranderingen meebrengt binnen het hele gezin en dus ook effect heeft op het hele gezin. Niet de man, vrouw of kinderen in het bijzonder, nee allemaal. Hoe belangrijk is het dan dat het een gemoedelijke scheiding gaat worden voor iedereen. Dat iedereen er met zo min mogelijk kleerscheuren vanaf komt. Waar je de financiële factor zo rustig en zo stabiel mogelijk houdt en er geen geldzorgen of financiële problemen hoeven te ontstaan. Preventie. Aanpassen en weer door kunnen gaan. Zo belangrijk! Ieder voor zich met een nieuw gezinsbudget. En ja dat is een uitdaging, maar als je het dan redt en prima uitkomt met je inkomen, geeft dit rust en kun je je ook beter richten op de verwerking van de scheiding die achter je ligt.

Begeleiding/ondersteuning nodig?

Ken of heb jij iemand in jouw vrienden, familie of kenniskring die binnenkort, of onlangs gescheiden is? Zit jij momenteel zelf in deze emotionele rollercoaster, waardoor je geen goed overzicht meer hebt van jouw financiën? Ik help je graag! Preventief en praktisch, maar ook emotioneel door er voor jou te zijn!

Want….. Je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen! Meld je aan voor een gratis telefonische kennismaking, of stuur mij gerust een whatsappbericht op 06-52588431

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *