Skip to main content

Wat doen de uitkomsten van Prinsjesdag met jouw portemonnee?

Gisteren was het Prinsjesdag. Normaliter volg ik dit wel, maar helaas is me dit gisteren niet gelukt. Ik vind het ook altijd een lange zit, zelfs ‘saai’ te noemen. Toch ben ik altijd wel benieuwd welke financiële gevolgen er zijn voor onze portemonnee.

Ook in mijn werk als sociaal financieel hulpverlener moet ik natuurlijk op de hoogte zijn en blijven, daarom heb ik snel even over de belangrijkste items teruggelezen en een webinar gevolgd met daarin een samenvatting van de uitkomsten van Prinsjesdag.

Voor mij ploppen dan altijd de zorgverzekering, de belastingen, de toeslagen als onderwerpen op die relevant zijn voor iedereen. Wat verandert hierin voor 2021?

Zorgverzekering

De premie voor de zorgverzekering gaat omhoog met € 59,- (zo’n € 5 per maand tot € 122,75). Het eigen risico van € 385,- blijft gelijk. Heb jij een lager inkomen dan wordt de premiestijging van de basisverzekering gecompenseerd door een hoger zorgtoeslag. Ontvang jij dit jaar € 104,- aan zorgtoeslag en is jouw inkomen niet veranderd, dan zal de zorgtoeslag volgend jaar zeer waarschijnlijk € 108,- bedragen. Alleenstaanden krijgen op jaarbasis € 44,- meer zorgtoeslag, gezinnen € 99,-

Ook zijn er wijzigingen in de dekking in de basisverzekering. Er worden vergoedingen toegevoegd en uitgebreid. Dit als gevolg van de impact voor de zorg van de afgelopen tijd.

Uiterlijk 12 november as. moeten de zorgverzekeraars hun premies voor 2021 weer bekend maken. Tegen die tijd zal ik jullie hierover verder informeren.

Belastingen

Er verandert ook best wat in de belastingen. Zo gaan er een aantal heffingskortingen omhoog, daalt het basistarief in de inkomstenbelasting, hoeven starters van 18-35 jaar geen overdrachtsbelasting meer te betalen bij de aankoop van hun eerste huis (scheelt je al gauw € 4.000 spaargeld bij een woning van € 200.000) en kunnen meer mensen belastingvrij sparen tot een bedrag van € 50.000 (of € 100.000 met een fiscaal partner).

Het belastingplan is uitgebreid. De wijzigingen die voor ons allemaal gelden, lees je hier.

Al met al voor mij ook wel weer wat huiswerk om door te nemen. Ik kan me ook voorstellen dat al die getalletjes en cijfers, jouw hoofd flink doet duizelen. Ben je benieuwd wat er op jouw situatie van toepassing is? Het Nibud heeft een handige tool, de koopkrachtberekenaar. Door deze in te vullen zie je welke verandering (per huishoudtype) verwacht wordt. Vul hem hier in, zodat je alvast voorbereid bent.

Heb je vragen of is iets je niet duidelijk, neem gerust contact met me op!

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *