Weet jij waar je je geld aan uitgeeft

Heb jij een overzicht van al jouw inkomsten én uitgaven? Heb jij wel eens een maandoverzicht voor jezelf uitgeschreven, of een jaarbegroting gemaakt? Het is iets heel simpels, maar essentieel als je graag beter met je geld wilt (leren) omgaan.

Inmiddels heb ik al een aardige groep mensen mogen begeleiden en in de praktijk blijkt dat veel van deze mensen geen, of een slecht inzicht/overzicht hadden in hun financiële situatie. Ze weten wel ongeveer wat er binnenkomt en de meesten weten vaak ook wel wat ze aan huur, of de zorgverzekering kwijt zijn, maar een compleet overzicht? Helaas… En als ik ook zo mijn familie-, vrienden- of kennissenkring rondvraag, komt dit aardig overeen met wat ik in de praktijk terugzie.

Wat de vaste lasten zijn, weet je nog wel…

De vaste lasten zijn een maandelijks terugkerend iets. Terugkerend is als de kracht van de herhaling. Je weet vaak wel wat je per maand aan vaste lasten kwijt bent. Echter als we het gaan hebben over de variabele uitgaven zoals boodschappen, kleding, persoonlijke verzorging, dagjes uit, lunch, koffie hier, koffie daar, wordt dit voor velen al lastiger. De kans dat je het verkeer inschat is groot, weet ik inmiddels uit ervaring. Slechts een enkeling zat met een schatting ‘aardig’ in de buurt. De meesten zaten er behoorlijk naast en een nadeel in je portemonnee.

Als je goed, of nog beter met je geld wilt omgaan, is het belangrijk dat je dit inzicht en overzicht krijgt.

Hoe krijg je een goed inzicht en overzicht in jouw financiën?

Simpel! Pak je bankafschriften van de afgelopen maand er eens bij en bekijk ieder bedrag dat er binnenkomt, of afgeschreven wordt. Schrijf ook de bedragen op die je voor je boodschappen pint. Niet alleen bij de supermarkt, maar neem ook de speciaalzaken mee, als je ook daar graag je aankopen doet.

Het NIBUD heeft een handig excelbestand maandbegroting welke je gratis kunt downloaden en invullen. Hierdoor krijg je meteen een goed beeld van jouw financiële situatie.

Aan het einde van mijn salaris hou ik altijd een stukje maand over.

Is dit op jou van toepassing, dan zie je door het invullen van die maandbegroting al snel waardoor dat komt. Je inkomen is te laag voor de uitgaven die je doet. Doordat je dit inzicht voor jezelf creëert, zie je meteen waar het mis gaat en je zelf al snel conclusies kunt trekken. Je ziet welke uitgaven overbodig waren, welke abonnementen eventueel opgezegd kunnen worden en je ontdekt waar je toch veel meer geld aan uitgeeft dan je lief was. Bewustwording! Daar draait het om en ook wat deze bewustwording met jou doet. Ben je tevreden met jouw conclusies, of juist niet en wil je dit zo snel mogelijk veranderen? Dat gegeven bepaalt jouw motivatie om anders met je geld te willen omgaan. Dit onderwerp “coaching bij gedrag”, komt later deze week aan de orde!

Een jaarbegroting helpt je aan een nog duidelijker beeld van je financiën

Om een nog beter inzicht te krijgen in jouw financiële situatie, heb je aan één maandbegroting niet genoeg. Zo zijn er inkomsten die maandelijks kunnen wisselen en ontvang je mogelijk eens in de drie maanden kinderbijslag, vakantiegeld in mei en een teruggave inkomstenbelasting in juni. Ook kan het zijn dat jij vaste lasten hebt die niet maandelijks, maar eens in de twee, of drie maanden, of eens in het jaar van je rekening worden afgeschreven. Om dan een goed overzicht te krijgen over het gehele jaar kun je een jaarbegroting maken. Hier vind je een jaarbegroting en lees je hoe je dit stapgewijs kunt regelen.

Heb jij een jaarbegroting gemaakt dan zie je meteen welke maanden duurder, of goedkoper zijn en kun je je op de duurdere maanden beter voorbereiden door hiervoor te reserveren (sparen). Krijg je te maken met een inkomensdaling in de nabije toekomst? Ook dan helpt dit overzicht. Je kunt je sneller aanpassen, waardoor er minder kans is om financiële problemen te ontwikkelen. Een goed preventiemiddel!

Goed omgaan met geld is goud waard, maar dan is het wel handig dat je exact weet wat er maandelijks, (maar ook het gehele jaar door) weet wat er aan geld binnenkomt én uitgaat, want inzicht + overzicht = uitzicht!

Wil jij goed met je geld (leren) omgaan, dan is dit de tweede stap die je neemt, na het ordenen van je administratie waarover ik gisteren een blog plaatste. Heb je deze gemist, of wil je dit nog eens nalezen? Bijgaand het blog over het ordenen van je administratie.

Morgen een blog met de derde stap waarin ik je meeneem in de besparingen en welke inkomensaanvullende voorzieningen er zijn, om jouw budget “passend” te krijgen.

inkomstenenuitgaven, inzicht, jaarbegroting, maandoverzicht, overzicht, uitzicht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contactgegevens

Mariska Eshuis
Mail mariska@budgetcoachme.nl
Telefoonnummer 06 525 884 31

KVK nr. 75258943

Werkdagen

  • Maandag:           9.00 – 17.00 uur              en          19.00 – 21.00 uur
  • Dinsdag:             9.00 – 14.00 uur
  • Woensdag:         9.00 – 12.00 uur              en          19.00 – 21.00 uur
  • Donderdag:        9.00 – 16.00 uur                            
  • Zaterdag :           9.00 – 13.00 uur