De prijzen van de boodschappen, de energie en brandstof zijn de afgelopen maanden hard opgelopen. En dat niet alleen, alles wordt duurder! Waar het eerder de minima hard trof, zijn het nu steeds meer werknemers die met geldzorgen op de werkvloer rondlopen.
Waar zij eerder nog prima uitkwamen met hun inkomsten, moet deze groep nu vaak interen op hun spaargeld. Zij zijn de groep die geen gebruik kan maken van regelingen, zoals de energietoeslag en moeten zelf aanpassingen doen in hun bestedingsgedrag om geldproblemen te voorkomen.
De groep werknemers met geldzorgen neemt snel toe en dat blijft op de werkvloer niet onopgemerkt. Via leidinggevende of HR, krijg ik regelmatig de vraag of ik iets voor werknemers kan betekenen. Sinds de zomer heb ik de “financiële check” in het leven geroepen. Een anonieme dienst die werknemers helpt weer inzicht en overzicht te krijgen in hun financiële situatie. Aanpassingen en budgetkeuzes worden gemaakt, waardoor zij blijven uitkomen met hun salaris en met meerdere tips en tools hoop ik dan dat iemand zichzelf financieel gezond houdt. Het liefst ook nog een (minimaal) groeiende spaarrekening.
Naast deze anonieme “financiële check” merkte ik dat er vanuit werkgevers ook behoefte is aan andere ondersteuning aan werknemers. Daarom ben ik naast het geven van kennissessies ook gestart met het geven van de online workshop “Je geldzorgen de baas!
De werknemer krijgt in deze workshop kennis, informatie, tips en tools over wat zij zelf kunnen doen om financieel gezond te blijven. Het aantal deelnemers per workshop is beperkt, zodat er ook ruimte is voor vragen over persoonlijke situaties. Aan het einde van de workshop krijgt de werknemer een zelf rekenend budgetplan en kasboek dat ik zelf ontwikkeld heb. Geen ingewikkeld bestand, maar een simpel, praktisch en doeltreffend bestand.