Zet jij jouw kinderbijslag in waarvoor het bedoeld is?

Vrijdag 1 april is het weer zover! Dan ontvangen alle ouders/verzorgers van kinderen onder de 18 jaar de kinderbijslag! De ene ouder kijkt hier ieder kwartaal reikhalzend naar uit, omdat ze het hard nodig heeft om rond te komen. De andere ouder ziet het als een fijn extraatje! Iedereen gaat anders met deze tegemoetkoming om.

Toen ik nog bij de woningstichting werkte, hoorde ik regelmatig dat de kinderbijslag werd ingezet voor de betaling van een (deel) huurachterstand of andere rekeningen. Schrijnend vond ik dat altijd, ik probeerde daar zelf altijd zoveel mogelijk bij weg te blijven, maar soms zat er niets anders op en dan begreep ik deze betalingen wel.

Kinderbijslag als sluitpost

Helaas zie ik dit in de praktijk nog steeds geregeld gebeuren. Ouders die de kinderbijslag als sluitpost moeten inzetten om uitgestelde betalingen (Klarna/Afterpay) te doen. Een onverwachte rekening mee te betalen, of een roodstand bij de bank oplossen, omdat ze anders daar een probleem hebben.

Oók kom ik ouders tegen die niet zozeer rekeningen hebben liggen, maar al wel in gedachten de kinderbijslag hebben uitgegeven van hun salaris. Onder het mom van “de kinderbijslag komt er toch aan”. Vorig jaar schreef ik er al eens een post over voor facebook en instagram. Naar aanleiding hiervan kreeg ik veel positieve reacties van met name moeders, die mijn tips hadden overgenomen. De meesten werken nog steeds met deze fijne methode dat ik het de moeite waard vind om hierover nu iets uitgebreider te schrijven middels dit blog.

Nu even heel eerlijk….

Ben jij het type dat de kinderbijslag in gedachten allang heeft uitgegeven, voordat het op je rekening gestort is? Of heb je het zelfs al uitgegeven toen je salaris binnenkwam? Ben jij degene die de kinderbijslag als sluitpost gebruikt? Of ben jij juist het type die de kinderbijslag helemaal niet nodig heeft, en in de gelukkige positie zit dat dit geld meteen kan overboeken naar de spaarrekening van je kind(eren). Tot slot heb je nog de moeder die de kinderbijslag gebruikt waarvoor de kinderbijslag ook écht bedoeld is, het onderhoud van je kind(eren).

Kinderbijslag is een tegemoetkoming. Zet het slim in!

De kinderbijslag is een sociale uitkering die sinds 1941 wordt toegekend als tegemoetkoming in de onderhoudskosten van een kind. Deze kinderbijslag dekt niet alles, maar als je deze tegemoetkoming heel slim inzet, kun je er best een eind mee komen. Je kunt de kinderbijslag als apart budget zien en ook op die manier inzetten en gebruiken. Ook dat geeft rust en voorkomt dat je dit geld gebruikt voor andere doeleinden dan jouw kind(eren).

Hoe budgetteer ik mijn kinderbijslag?

Zelf budgetteer ik mijn kinderbijslag ook. Niet omdat het persé moet, maar omdat ik budgetteren nou eenmaal leuk vind en dit een hoop rust geeft! Ik zal je meenemen in hoe ik het doe en hoe je hiermee kunt starten.

  1. De eerste stap is om een spaarpot “kinderbijslag” aan te maken onder een bestaande spaarrekening die jij al hebt. Tegenwoordig kan dit bij bijna alle banken. Log in bij je bank (of app op je telefoon). Ga naar je spaarrekening en klik op ‘spaarpot(je); spaarpotje maken). Geef je spaarpot een naam en ga naar volgende. Vaak vraagt de bank om een spaardoel. Dit kun je overslaan. Even doorklikken en je spaarpot is aangemaakt.
  2. De volgende stap is om een automatische overschrijving in te stellen op de 3e van de kinderbijslagmaanden (april, juli, oktober en januari) van de betaalrekening waarop jij de kinderbijslag ontvangt, naar deze spaarpot. De 3e van de maand is niet toevallig gekozen. De sociale Verzekeringsbank stort de kinderbijslag niet op zaterdagen of zondagen. Een overschrijving op de 3e, gaat dan altijd goed.
  3. Op het moment dat jij kind uitgaven hebt gedaan (betaald van je betaalrekening), haal je deze uitgaven uit jouw spaarpot. (Niet vergeten natuurlijk! Anders kom je met je andere betalingen niet uit ;-)). Deze uitgaven kunnen van alles zijn. Kleding, ouderbijdrage, uitjes, sport. Wat jij wilt…
  4. Check deze spaarpot iedere maand, zodat je weet wat er nog in zit en hoeveel weken je nog met dit geld kunt doen tot de betaling in het volgende kwartaal.

Inzicht, rust en planning

Een groot voordeel om op deze manier te werken, is dat jouw eigen betaalrekening niet meer belast wordt. Daarnaast verspreid je de uitgaven veel meer over de drie maanden (tot aan de volgende kinderbijslag) en heb je aan het eind geen tekort. Zo’n spaarpot geeft inzicht, rust én je kunt er natuurlijk ook mee plannen. Heb jij een kind dat straks naar het voortgezet onderwijs gaat? Je kunt dan op deze manier alvast rekening houden met de kosten van bijvoorbeeld een ipad/laptop, fiets of andere schoolspullen.

Meer weten over budgetteren?

Heb jij na het lezen van dit blog sterk het gevoel dat je deze verandering wilt doorvoeren? Spreekt jou deze werkwijze aan? Wil jij op deze manier met je kinderbijslag omgaan, zodat jij de kinderbijslag ook echt gebruikt waarvoor die bedoeld is? Neem gerust contact met mij op via 06-52588431 of mariska@budgetcoachme.nl of gebruik onderstaand contactformulier.

Budgettaire groet,

Mariska

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

budget, budgetteren, inzicht, kinderbijslag, plannen, rust, spaarpot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contactgegevens

Mariska Eshuis
mariska@budgetcoachme.nl
Tel: 06 525 884 31

KVK nr. 75258943
BTW NL001419105B21

Werkdagen

  • Maandag:           9.00 – 17.00 uur              en          19.00 – 21.00 uur
  • Dinsdag:             9.00 – 14.00 uur
  • Woensdag:         9.00 – 12.00 uur              en          19.00 – 21.00 uur
  • Donderdag:        9.00 – 16.00 uur