Skip to main content

Zoveel soorten schulden, zoveel mensen, zoveel verschillende oorzaken. Iedere aanpak is weer anders!

Geldproblemen en schulden…. Veel mensen denken dat dit alleen voorkomt bij mensen met een laag inkomen zoals een bijstandsuitkering of een minimuminkomen. Dit is een vooroordeel en zeker niet waar! Geldproblemen en schulden komen in alle lagen van de bevolking voor. Ook bij hoogopgeleiden en mensen met een prima inkomen kunnen in de schulden raken.

Situaties als een echtscheiding, ziekte of overlijden brengen veel financiële veranderingen en onzekerheden met zich mee. Naast deze situaties zijn er nog vele andere oorzaken waardoor men in de schulden raakt. Iedere oorzaak vraagt om een andere aanpak bij het voorkomen en oplossen van schulden. Als professioneel budgetcoach is het daarom belangrijk goed onderzoek te doen naar de oorzaak.

Schulden kunnen onderverdeeld worden in vier categorieën. Iedere categorie heeft een andere aanpak nodig. Maar wat valt er nu precies onder welke soort schuld?

  • Aanpassingsschulden
    Aanpassingsschulden ontstaan doordat je (onverwacht) van een inkomen minder moet rondkomen, bijvoorbeeld bij echtscheiding of overlijden. Of als je je baan verliest of minder uren kunt werken en je hierdoor te maken krijgt met een (flinke) inkomensdaling. Iedereen kan plots in zo’n situatie belanden. Je direct aanpassen aan deze nieuwe inkomstensituatie is een hele opgave, maar wel het beste als je geen schulden wilt laten ontstaan.
  • Overlevingsschulden
    Overlevingsschulden ontstaan vaak doordat je plots een kapotte wasmachine moet vervangen door een nieuwe. Je leeft al van een beperkt budget en je vond het al moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Je ziet geen andere oplossing dan geld van iemand te gaan lenen, of dat je die wasmachine op afbetaling gaat kopen. Je budget wordt hierdoor nóg een stuk krapper waardoor je moet gaan ‘overleven’.   Daarnaast kan de situatie ook zo zijn dat je sociale druk voelt. Je wilt je kinderen mee laten lopen met de gangbare modetrends en dit zijn nu net vaak dure aankopen waarvoor je budget niet toereikend is. Ook kunnen overlevingsschulden ontstaan doordat simpelweg jouw vaste lasten te hoog zijn in verhouding tot je inkomen. Je houdt te weinig geld over voor de basis levensbehoeften. Je vaste lasten moeten dus omlaag óf je inkomen moet omhoog! Doe je niets, dan komt er een moment dat je gaat schuiven met je rekeningen tot dit niet meer gaat en je schulden zijn ontstaan.
  • Compensatieschulden
    Compensatieschulden ontstaan doordat je bijvoorbeeld ontevreden bent over jezelf. Door een negatief zelfbeeld heb je last van negatieve emoties en stress. Deze negatieve emoties compenseer je dan door spullen te kopen die je je eigenlijk niet kan permitteren. Je wéét ergens wel dat je inkomen te laag is om het te kunnen kopen. Toch doe je dit omdat je je dan prettiger in je lijf voelt. Helaas is dit prettige gevoel vaak van korte duur. En heeft het zelfs een averechts effect op jou en je financiën.
  • Overbestedingsschulden
    Overbestedingsschulden zijn schulden die ontstaan doordat je geen goed overzicht hebt in wat je allemaal uitgeeft, waarbij je ook je eigen financiële draagkracht (wat kun je kopen/betalen) overschat. Na betaling van je vaste lasten denk je nog over ruim voldoende geld te beschikken om ‘even’ die dure horloge, of laptop aan te schaffen of te trakteren op dure etentjes of rondjes in de kroeg. Je consumeert bovenmatig terwijl dit niet noodzakelijk is. Ook sluit je hier en daar een krediet of lening af om bijvoorbeeld een nieuwe auto aan te schaffen, of je veroorlooft jezelf een luxe vakantie. Je financiële situatie wordt ondoorzichtiger door meerdere betaalrekeningen en kredieten, met het gevolg dat schulden ontstaan. 

Herken je je in één van bovenstaande situaties?

Onderneem dan zo snel mogelijk actie! Zorg ervoor dat je niet in een problematische schuldsituatie belandt! Je kunt dan namelijk niet door een budgetcoach geholpen worden, maar zult dan een aanvraag tot een schuldhulptraject bij de Gemeente moeten doen!

Een problematische schuldsituatie ontstaat wanneer jij je schulden niet meer binnen 36 maanden kunt oplossen, of wanneer een schuldeiser niet akkoord gaat met jouw aangeboden betalingsregeling en loonbeslag dreigt. Ook een crisissituatie zoals ontruiming, afsluiting van gas en elektra of beëindiging van je zorgverzekering moet je zien te voorkomen. Betaal daarom je huur, je energie en zorgverzekering altijd als eerste en op tijd!

Wil je dus zelf de regie en macht over je eigen geld houden en voorkomen dat je in problematische schulden belandt, neem dan contact met mij op via 06-52588431, via de whatsapp button, of via onderstaand contactformulier! Samen werken we toe naar een zorgeloze toekomst zonder schulden of geldproblemen! 

Mariska Eshuis, jouw persoonlijke budgetcoach!

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *