Skip to main content
Nabestaandenzorg, financiële begeleiding vóór en ná een overlijden

Als een geliefde gaat overlijden brengt dit veel verdriet, emoties en onrust met zich mee. Dan is het fijn te weten dat financiële zaken vooraf goed geregeld zijn en je achteraf niet geconfronteerd met hoge kosten en aanslagen. 

Als een geliefde overlijdt, brengt dit veel verdriet, emoties en onrust met zich mee. Voor zowel degene die komt te overlijden als de nabestaanden geeft het rust te weten dat de financiële zaken vooraf goed geregeld zijn, zodat jullie je kunnen richten op wat écht belangrijk is; het naderende afscheid.

Praktische hulp rondom overlijden

Het (naderend) overlijden van een dierbare. We kunnen er in ons leven niet omheen. Iedereen maakt het in zijn, of haar leven mee. Er is maar één zekerheid in je leven en dat is dat je ooit een keer dood gaat.

Er is geen onderwerp dat zo gevoelig ligt als de dood. Veel mensen mijden deze gesprekken, maar uit eigen ervaring weet ik dat je er maar zo opeens mee geconfronteerd kunt worden en je maar moet dealen met een situatie waarin ook jouw vader, moeder, broer, zus, kind of andere dierbare sterfelijk blijkt.

Bij een naderend overlijden, maar ook bij een plotseling overlijden, komen er vele vragen, zorgen en onzekerheden op je af. Zijn we goed verzekerd? Ga ik het straks financieel wel redden als er een inkomen wegvalt? Kan ik gebruik maken van een uitkering ANW (Algemene Nabestaandenwet)? Kom ik in aanmerking voor diverse toeslagen? Hoe werkt het met erfbelasting en ook belangrijk… Ben ik emotioneel in staat om deze praktische zaken allemaal uit te zoeken en te regelen? 

Juist op dit moment wil je deze onrust en zorgen er niet bij hebben. Eigenlijk wil je maar één ding; de tijd die jullie nog gegeven is, zo fijn mogelijk samen doorbrengen en mooie herinneringen maken.

Specialisatie Nabestaandenzorg

Budgetcoach Me heeft zich gespecialiseerd in nabestaandenbegeleiding. Doordat ik mijn beide ouders jong en na zware ziekteprocessen heb verloren, kreeg ik als oudste kind ongevraagd twee nalatenschappen om af te wikkelen, maar heb ik ook meegemaakt hoe belangrijk het is om zaken – waar mogelijk- vóór een overlijden te regelen.

Er komt op administratief, maar ook op zorggebied veel bij kijken. Na alle ervaringen was het voor mij een logische stap om deze mooie specialisatie toe te voegen aan mijn diensten. Hiermee hoop ik andere nabestaanden te kunnen ontzorgen, helpen en ondersteunen. Voor én na een overlijden!

Budgetcoach Me is aangesloten bij het  Landelijk Platform Nabestaandenzorg

 

 

Het leven is het lawaai tussen twee ondoorgrondelijke stiltes. Stilte voor de geboorte en stilte na de dood

Isabel Allende

Nabestaandenzorg;  begeleiding en ondersteuning bij financiële zaken voor én na een overlijden

Voor een overlijden

Zodra je verneemt dat je ongeneeslijk ziek bent, draait je hoofd overuren. Een hoop verdriet en emoties komen los, welke opgevolgd kunnen worden door een onrustig en onzeker gevoel over de toekomst van jouw naasten. Je vraagt je af of alles goed geregeld is, en de administratie op orde is, zodat jouw nabestaanden straks niet geconfronteerd worden met administratieve onduidelijkheden en onzekerheid.

Ook als je niet ziek bent, kan je plotseling komen te overlijden. Ook in een gezonde situatie is het goed om af en toe met je naaste(n) stil te staan bij de dood en of jullie het op financieel gebied goed geregeld hebben. Je weet immers niet of je plotseling komt te overlijden of geconfronteerd wordt met een ongeluk, of anderzins heftige gebeurtenis, waardoor je niet meer in staat bent om zelf beslissingen te nemen.

Er zijn genoeg praktische en financiële zaken die je in leven en bij (relatief) goede gezondheid regelen kunt of op orde kunt brengen.  

Jouw naasten zijn ermee geholpen dat zij straks -als jij er niet meer bent- makkelijker keuzes kunnen maken in de toch al emotionele, moeilijke, zware periode. Zekerheid vooraf geeft veel rust voor iedereen.   

Levenstestament

Zo kan er bij leven veel geregeld worden. Het voorkomt gedoe, ellende en vragen achteraf. Eigen wensen kun je vastleggen in levenstestament. Hiermee hou je zelf de regie, als je bijvoorbeeld door ziekte, of ongeval niet meer in staat bent om zelf te handelen. Je legt bijvoorbeeld vast wie jou belangen behartigt op financiële, maar ook op medische beslissingen. Maar ook wat er bijvoorbeeld met je woning moet gebeuren, mocht je niet meer zelfstandig kunnen wonen.

Schenking

Ook zijn er situaties denkbaar, waarbij het voordelig kan zijn om bij leven schenkingen te doen. Hierdoor kan de erfbelasting achteraf een stuk lager uitvallen. 

Benieuwd of ik hierin iets kan betekenen?

In een gesprek kijk ik naar jouw persoonlijke situatie en vertel ik over de mogelijkheden en aandachtspunten. 

Wat kun je alvast regelen voor het overlijden?

  • Opstellen van een levenstestament; regelen wie de financiële en medische beslissingen neemt, als je hiertoe zelf niet meer in staat bent.
  • Je naasten laten weten wat je wensen zijn
  • Zorgen dat je zeker bent gesteld rondom huis en inkomen. 
  • Schenkingen doen aan je naasten, zodat er na het overlijden zo weinig mogelijk erfbelasting betaald hoeft te worden.
  • Evt regelen van een digitale kluis ivm al je accounts en wachtwoorden etc.
  • Vooraf regelen wie de nalatenschap afwikkelt ná overlijden. 

Benieuwd of iets voor jullie kan betekenen vóór een overlijden, neem vrijblijvend contact met mij op!

Na een overlijden

Na de uitvaart

Na een week vol emoties, verdriet en van alles regelen voor de uitvaart, volgt daar het moment dat je thuis komt en het besef dat nu echt alles anders is. Je moet je gaan aanpassen aan de nieuwe situatie zonder je geliefde. Dit vergt ontzettend veel energie, samen met alle verschillende gevoelens (pijn, verdriet, onmacht) die nog zo vers en groot aanwezig zijn.

Gevoelsmatig moet je je aanpassen en je verlies verwerken, maar vaak is dit niet gemakkelijk en lijkt het zelfs onmogelijk, omdat je bijvoorbeeld nog een jong gezin hebt dat je draaiende moet houden. Alle energie en aandacht gaan dan hiernaar uit.  Dan kan het zijn dat je er pas jaren later zelf aan toe komt.

Poststukken vallen op je deurmat

Terwijl je nog vers in je verdriet zit, volgt er al snel na een overlijden verschillende poststukken op je deurmat, of in je mailbox van verschillende instanties. De gemeente brengt diverse instanties automatisch op de hoogte van het overlijden. Allerlei praktische zaken moeten ondanks de zware periode waar je in zit, toch worden opgepakt.

Staat jouw hoofd daar na? Vaak niet. Je zit nog volledig  in rouw en verdriet om het verlies. Budgetcoach Me kan jou dan helpen bij de afhandeling van de vele administratieve en praktische zaken na het overlijden.

Er komt veel op jou af 

Er komt post van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), pensioenfonds(en), Belastingdienst, maar ook andere  instellingen. Je krijgt vragen over jouw inkomen en over inkomensregelingen waar je mogelijk nu recht op hebt. Misschien sta je nu alleen voor de zorg van jouw kinderen en is het financieel aantrekkelijker om een dag minder te gaan werken? Je vraagt je af hoe zit het met de erfenis en hoe je die moet afwikkelen? Ook de bank moet je inlichten, maar wanneer is het goede moment? Je wilt wel de beschikking over de rekening hebben. Hoe regel je dit dan?

Nadat de belangrijkste zaken geregeld zijn, komen nog de verzekeringen en de abonnementen aan bod. Deze moeten worden nagelopen en gewijzigd, of opgezegd worden. En vergeet niet de afwikkeling rondom opzeggen van accounts van social media, mobieltje of laptop. Beter om dit pas in een later stadium te doen omdat er misschien nog wel documenten, foto’s, video’s van grote emotionele waarde op kunnen staan. 

Nabestaandencoach Me geeft inzicht in al deze zaken

Er is dus genoeg te regelen. Wil je hier graag inzicht in? In de derde of vierde week na overlijden, kom ik bij je langs voor een gesprek, waar er in de eerste plaats ruimte en aandacht is voor jou. Hoe zijn de afgelopen weken gegaan, hoe heb je ze ervaren en hoe kijk je terug op het afscheid. 

In diezelfde drie/vier weken heb je van de meeste instanties de post ontvangen. We bespreken de huidige situatie en gaan kijken waar we rekening mee moeten gaan houden.  

Afhandeling van de administratie

Aan de hand van een checklist lopen we de punten door, zodat we niets vergeten. We bespreken dan of je zelf de praktische afhandeling wilt doen, of dat je liever hebt dat ik je hierbij help en ondersteun. Ook kan ik de  administratie volledig overnemen. Hier maken we dan tijdens het gesprek samen afspraken over. 

Voorbeeld van regelzaken na een overlijden

  • Uitzoeken of er een verklaring van erfrecht nodig is 
  • De bank informeren (niet té vroeg ivm blokkades)
  • Hoe zit het met het inkomen, is er bijvoorbeeld recht op een uitkering uit de Algemene Nabestaanden Wet (Anw)?
  • Berekeningen maken of het in een situatie met thuiswonende (jonge) kinderen loont om een dag minder te werken
  • Toeslagen wijzigen, of aanvragen
  • Welke verzekeringen keren uit of kunnen worden opgezegd of aangepast?
  • Welke abonnementen zijn er op naam van de overledene? Wijzigen of opzeggen

Is het voor jou emotioneel te zwaar om de administratieve afwikkeling na het overlijden van jouw naaste te doen? Neem gerust contact op! Ik help je er graag bij!