Skip to main content

Accepteer jij gemeentelijke schuldhulp? BKR-registratie een feit!

Zo….. Dat is best duidelijke taal! Soms kun je maar beter eerlijk zijn en de boodschap keihard brengen. Want wie vanaf 1 januari 2021 één maand achterstand heeft in de vier belangrijkste vaste lasten zoals huur, energie, water of zorgverzekering, krijgt bezoek van een medewerker van de gemeente. Accepteer je schuldhulpverlening, is het alvast goed om te weten dat je hiermee ook geregistreerd wordt bij het BKR.

Eerder postte ik over de wijziging die per 1 januari 2021 ingaat in de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening. Met deze wijziging is het de bedoeling dat mensen met beginnende schulden eerder in beeld komen. Al met één maand achterstand, worden woningbouwcorporaties, energie-,  waterleveranciers en zorgverzekeraars verplicht om dit te melden aan de gemeente. De gemeente is vervolgens verplicht contact met jou op te nemen. De medewerker belt, of staat aan je deur naar aanleiding van die melding.

In eerste instantie schrik je, maar je gaat toch het gesprek aan en eigenlijk zie je hulp ook wel zitten en dan word je verteld dat je een officiële brief zult ontvangen waarin staat dat je voor schuldhulpverlening in aanmerking komt, maar dat hieraan ook een BKR registratie aan vastzit. Voor vijf jaar sta je geregistreerd voor misschien alleen een maand huurachterstand en/of twee maanden zorgverzekering.  Zo dan…. Die had je niet zien aankomen! En dan is de volgende vraag. Is dit allemaal nodig? En belangrijker nog wil je dit eigenlijk wel?

Wat wil de overheid met deze wetswijziging bereiken?

Laat voorop staan dat deze wetswijziging zeker goed bedoeld is. In de praktijk blijkt dat een zeer grote groep mensen te laat (soms pas na jaren) met de vraag om schuldhulp komt. Vaak is het dan te laat om de schulden zelfstandig op te lossen. Gemiddeld hebben mensen dan dertien schuldeisers die gemiddeld een gezamenlijk schuld hebben van rond de € 43.000,-. Het oplossen van deze problematische schuldsituatie kost veel tijd en daarmee veel (gemeenschappelijk) geld. Om deze kosten te verlagen, moeten we deze situaties eerder in beeld krijgen. Daarom wordt deze wet veranderd.

Maar wat als je nu slechts drie of vier schuldeisers hebt?

Je net even in een lastige periode zat? Je even een crisis met je vriend(in) had, net een dure maand achter de rug had, waardoor er een maand huur storneerde? Of dat jouw salaris tijdelijk wat lager uitviel, maar nu weer prima op orde is. Je die vier schulden hiermee nog prima zelf kunt oplossen? Zit je dan nog op gemeentelijke schuldhulp en daarmee een BKR-registratie te wachten?

Als gekwalificeerd en zelfstandig budgetcoach en schuldhulpverlener doe ik niet anders dan mensen helpen, ondersteunen en coaching bieden bij beginnende schulden en geldzorgen. Zónder gemeente, zónder BKR registratie! En dit kan gelukkig in 2021 nog steeds dankzij het feit dat ik onafhankelijk werk en jou daarmee centraal stel!

Daarom is het fijn om te weten dat je een keus hebt. Altijd, want je wordt niet verplicht om mee te werken. Ga jij het gesprek met de gemeente aan, of pak jij zelf de regie?

Heeft dit artikel je getriggerd en wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met mij op voor meer informatie! Dit kan via onderstaand contactformulier, maar bellen naar 06-52588431 of mailen naar mariska@budgetcoachme.nl mag natuurlijk ook!

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *