Skip to main content

De aangifte inkomstenbelasting

Ieder jaar staat ie voor je klaar. De aangifte inkomstenbelasting. We mogen dan allemaal van 1 maart tot en met 30 april de aangifte te doen. Hoe kijk jij hier tegenaan? Veel mensen vinden die blauwe envelop al lastig op de deurmat, laat staan om daadwerkelijk aangifte te doen. Stel je voor dat je geld moet terugbetalen. Wees gerust, je bent niet de enige en weet ook…. De meeste mensen krijgen geld terug. Alvast fijn om te weten, toch?!

De belastingdienst weet veel over jouw situatie. Zelf kreeg ik vorige maand een voorlopige aanslag 2023 op mijn deurmat met verzoek om te betalen. Ineens of in 11 termijnen. En dat was vorig jaar niet anders het geval. Ik doe de aangifte over 2022 zo snel mogelijk. Net als 81% van mijn volgers die ook niet gaan zitten afwachten tot de 30e april. Ik weet dan snel waar ik aan toe ben en geeft mij rust. Misschien wel goed om alvast op de hoogte te zijn van de begrippen en de benodigdheden om aangifte te kunnen doen?

Wat is loonheffingskorting?

Ben je in loondienst, dan wordt er al door je werkgever rekening gehouden met die loonheffingskorting. Wat is loonheffingskorting? Loonheffingskorting zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting waarmee je werkgever rekening houdt. In loondienst ontvang je een bruto salaris. Hiervan gaan een deel op aan werknemersverzekeringen én aan belastingen. Als je werkt, word je extra beloond door onze overheid. Zij geven dan naast de algemene heffingskorting (die iedereen ontvangt), ook een arbeidskorting. Jouw werkgever houdt rekening met deze kortingen, waardoor je netto meer geld op je bankrekening bijgeschreven krijgt. Deze verrekening zorgt er dus vooral voor dat je NU profiteert. Heb je twee banen, let dan extra op de loonheffingskorting. Kies ervoor om over jouw baan met het hoogste inkomen loonheffingskorting toe te passen. Over de baan met het minste inkomen, doe je dat niet en daarmee betaal je meteen maandelijks de volledige inkomstenbelasting. Dit voorkomt een belastingaanslag. Goed om hier op te letten.

Meer heffingskortingen en aftrekposten

Naast de bekende kortingen, zijn er nog tal van andere. Zo heb je, als je werkt én een kind hebt dat jonger is dan 12 jaar op 1 januari 2023 ook recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze is afhankelijk van het arbeidsinkomen en wordt van tevoren niet ‘verrekend’ via je salaris. Vanaf 1 januari 2025 wordt de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) afgeschaft.

Partneralimentatie betalen, of ontvangen?

Betaal, of ontvang je partneralimentatie? Wist je dat je dit in beide situaties moet opgeven? Degene die partneralimentatie betaalt kan deze als aftrekpost aftrekken. Maar ontvang jij partneralimentatie, dan zul je hierover belasting moeten betalen. Ontvang je een flinke partneralimentatie, dat staat jou het jaar erop een fikse aanslag te wachten. Dit kun je voorkomen! In deze situatie geef ik altijd de tip om deze belasting maandelijks te betalen, via de voorlopige aanslag inkomstenbelasting van het huidige jaar.

Aangifte doen? Maak het jezelf gemakkelijk!

Vanaf woensdag 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen. Om het jezelf makkelijk te maken, is het handig een lijstje te hebben met gegevens die je nodig hebt. Heb je deze gegevens, ben je no time door de aangifte heen. Dit zijn de gegevens:

  1. Persoonlijke gegevens
    • Jouw burgerservicenummer (BSN) en dat van je partner en kinderen
    • Jouw rekeningnummer(s)
    • Jouw DigiD en dat van je partner
  2. Inkomsten
    • Jouw jaaropgaven over 2022
    • Ontvangen of betaalde partneralimentatie
  3. Bankrekeningen
    • Het jaaroverzicht 2022 van jouw betaalrekening(en)
    • Het jaaroverzicht 2022 van jouw spaarrekening(en) en die van de kinderen
    • Het jaaroverzicht 2022 van jouw beleggingen
  4. Wonen
    • De WOZ-waarde van je huis met peildatum 1 januari 2021
    • De jaaropgaaf, of financieel jaaroverzicht van jouw hypotheek
    • Bij koop of verkoop van je woning: de notarisafrekening
  5. Aftrekposten, je hebt betalingsbewijzen nodig. Denk aan:
    • Giften
    • Zorgkosten die je niet vergoed hebt gekregen (de eigen bijdrage Zvw, zorgverzekeringspremie en het eigen risico mag je niet aftrekken)
    • Betaalde partneralimentatie
    • Als je geen recht had op studiefinanciering; betaalde studiekosten
  6. Overig
    • Gegevens van leningen en andere schulden
    • Gegevens van betaalde lijfrentepremies
    • Een overzicht van betaalde arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV)
    • Dividendgegevens
  7. Alleen als je deze hebt gehad
    • De voorlopige aanslag inkomstenbelasting over 2022
    • De voorlopige aanslag inkomensafhankelijke bijdrage Zvw over 2022
TIP: Als er ten opzichte van vorig jaar niet veel is veranderd, pak dan ook de aangifte van vorig jaar erbij!

Het kan zijn dat je niet alle documenten kunt vinden. Heb je dan gedacht aan de digitale post? Steeds meer organisaties zetten hun berichten in de online omgeving. Zo staat de voorlopige aanslag over 2022 in de berichtenbox van “Mijn Overheid”.

Hulp nodig bij je belastingaangifte?

Vanaf 1 maart kun je dus met je aangifte aan de slag. Vind je het spannend om zo’n aangifte door te lopen, in te vullen, te wijzigen en te verzenden? Heb je het gevoel dat je dit prima zelf zou moeten kunnen, maar toch nog even een korte blik, of meekijkmoment nodig?

Laat het me gerust weten, ik help je graag! Hier kun je de lijst met benodigde gegevens printen en meer informatie lezen over onze hulp.

Ook zullen wij begin april een spreekuur draaien in Zwolle. Wil je hier gebruik van maken? Laat het ons dan weten via dit contactformulier

Belastingaangifte doen? Leuker kunnen we het niet maken, wél makkelijker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *