Hoe je de kinderbijslag slim inzet
De kinderbijslag. Iedereen met kinderen t/m 17 jaar zien ieder kwartaal een leuk bedrag op de betaalrekening binnenkomen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Een tegemoetkoming van de overheid in de kosten van levensonderhoud van het kind. In veel situaties kijken gezinnen reikhalzend uit naar deze storting op de 1e van het nieuwe kwartaal.
Zo’n storting geeft vele gezinnen letterlijk financiële ademruimte. Maandelijks rondkomen van het gezinsinkomen kan al tijden een uitdaging zijn. Een extra tegemoetkoming geeft lucht en kan net even een gat dichten, of opvangen. Niet in de minste plaats aan zaken die voor je kind bedoeld zijn, maar juist aan rekeningen die even zijn blijven liggen, of een ontstane roodstand.
Kinderbijslag hoe ga jij hiermee om?
Heb je de kinderbijslag in gedachten (of al echt) uitgegeven, voordat je het daadwerkelijk ontvangen hebt? Geef jij het in de eerste week van ontvangst meteen uit? Budgetteer jij deze extra inkomst? Zodanig dat je er drie maanden mee kunt doen tot de volgende storting? Of ben jij de gelukkige die de kinderbijslag niet eens nodig heeft en rechtstreeks naar de spaarrekening van je kind kan storten. Een mooi spaarpotje voor later?
Kinderbijslag is een tegemoetkoming. Zet het goed en slim in!
De kinderbijslag is een sociale uitkering die sinds 1941 wordt toegekend als tegemoetkoming in de onderhoudskosten van een kind. Deze kinderbijslag dekt niet alles, maar als je deze tegemoetkoming goed en slim inzet, kun je met dit kwartaalbedrag een heel eind komen. Zie de kinderbijslag als een extra budget. Gebruik en zet het in waarvoor het bedoeld is. Dat geeft rust en voorkomt dat je dit geld gebruikt voor andere doeleinden dan jouw kind(eren).
Hoe budgetteer je kinderbijslag?
Zelf budgetteer ik mijn kinderbijslag. Simpelweg omdat ik wil weten waar dit geld blijft. Daarnaast vind ik budgetteren superleuk. Het geeft mij rust te weten dat ik gedurende die drie maanden allerlei dingen zoals kleding, schoenen, (school)spullen en andere dingen kan kopen en kleedgeld kan geven van deze tegemoetkoming. De kinderbijslag verdwijnt dan niet tussen de afschrijvingen op de betaalrekening. Hoe meer je op je rekening hebt staan, hoe makkelijker je het uitgeeft en dus ‘verdwijnt’.
Stappen om je kinderbijslag goed en slim in te zetten
- Maak allereerst een spaarpot “kinderbijslag” aan onder een bestaande spaarrekening. Log in bij je bank (laptop of telefoon). Ga naar de spaarrekening waaronder je de spaarpot wilt hangen en maak een spaarpot aan. Geef je spaarpot een naam en een symbool/icoontje. Vraagt de bank om een spaardoel met een bedrag en termijn? Dit kun je overslaan. Spaarpot aanmaken en klaar.
- Stel een automatische overschrijving in per kwartaal op de 3e van de maand (3 april, 3 juli, 3 oktober en 3 januari) vanaf de betaalrekening waarop jij de kinderbijslag ontvangt naar de spaarpot “kinderbijslag”. De 3e van de maand is niet toevallig gekozen. De kinderbijslag komt nooit in het weekend. Valt de 1e van de maand op een zaterdag, dan stort de SVB de kinderbijslag op de maandag erna. Een overschrijving van jouw betaalrekening naar de spaarpot op de 3e, gaat dan altijd goed.
- De spaarpot staat klaar en vult zich ieder kwartaal. Op het moment dat jij geld gaat uitgeven voor je kind, betaal je die met je betaalrekening, om datzelfde bedrag vervolgens uit de spaarpot te halen.
- Check deze spaarpot iedere maand en bedenk ook wat er nog aan uitgaven aan zitten te komen (vooruit kijken en plannen). Op deze manier weet je exact hoeveel geld er nog in zit, kom je niet voor verrassingen te staan en weet je ook nog hoelang je met het beschikbare budget moet doen, totdat de volgende kinderbijslag volgt.
Inzicht, rust en planning
Een groot voordeel om op deze manier te werken, is dat jouw eigen betaalrekening niet meer belast wordt. Je verspreidt de uitgaven veel meer over die drie maanden en de kans is groter dat je aan het einde van de maand beter met je geld uitkomt. Deze manier van werken geeft overzicht, inzicht en rust.
Spaarpot kinderbijslag legen op de 31e december
TIP: Zit er aan het einde van het jaar nog geld in de spaarpot? Je kunt de spaarpot legen en het geld (extra) op de spaarrekening van je kind zetten. Ook hierin kun je zelf je eigen keuzes maken.
Enthousiast geraakt?
Heb ik jou aangestoken met mijn enthousiasme, of was je al eerder op deze manier gaan budgetteren? (Dit blog komt namelijk geregeld terug) laat mij weten hoe je deze manier van budgetteren vindt. Vind ik leuk! Heb je zelf nog aanvullende tips? Ik lees dat graag. Ik pas mijn blogs met regelmaat aan en neem graag jouw tip mee. Laat hem achter via de whatsappknop en ik neem hem op in dit blog.
Liefs Mariska
Lees ook
-
Workshop “Geld en je Leven”
-
Financiële opvoeding is meer dan zakgeld en/of kleedgeld geven
-
Hoe je de kinderbijslag slim inzet
-
Hoe ik je kan helpen, weer grip te krijgen op je geld
-
Help! Mijn spaarrekening slinkt!
-
De aangifte inkomstenbelasting
-
Een budgetcoach inschakelen
-
Geldzorgen? Wie heeft ze tegenwoordig niet?
-
Wat kan jij zelf doen om uit te blijven komen met je geld?
-
Scheiden is niet leuk!
Reacties
- Edwin op Jippie, ik ga naar de brugklas! Kleed- en zakgeld please….
- Marie de Jonge op Hoe hou je je nieuwe uitgavenpatroon vol?
- Mariska Eshuis op Haal geld waar je recht op hebt op en bespaar zelf ook voor een gezond budget!
- Jacolien op Haal geld waar je recht op hebt op en bespaar zelf ook voor een gezond budget!
Geef een reactie