Skip to main content

Haal geld waar je recht op hebt op en bespaar zelf ook voor een gezond budget!

Als jij gisteren mijn blog hebt gelezen weet je wat je kunt doen om inzicht en overzicht te krijgen in jouw inkomsten en uitgaven. De volgende stap die je nu kunt zetten is om te onderzoeken of je gebruik maakt van alle inkomensaanvullende regelingen die er zijn. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de verschillende toeslagen, maar ook aan de gemeentelijke vergoedingen.

Vooral bij een uitkering, of laag inkomen, zijn er veel regelingen waar je gebruik van kunt maken. Zeker de moeite waard om uit te zoeken.

Uitgaven

Aan de uitgavenkant kun je zelf de conclusie hebben getrokken dat je aan bepaalde zaken teveel geld uitgeeft. Dit besef kun je omzetten in actie door die posten kritisch te bekijken, te gaan vergelijken en eventueel op te zeggen. Maar natuurlijk kun je ook ervoor kiezen om alle uitgaven stuk voor stuk langs lopen om te kijken of het anders, goedkoper kan. Via de site van het Nibud kun je een persoonlijk budgetadvies invullen. Je ziet dan snel of jouw uitgaven gemiddeld zijn of opvallend afwijkend zijn.

Besparingen

De boodschappen

Mijn favoriete bezuinigingstip, want het is relatief een grote kostenpost waar je ook zelf veel invloed op hebt. Over dit onderwerp heb ik eerder een boodschappenblog geschreven met daarin 18 tips hoe je hierop besparen kunt. Altijd de moeite waard om deze terug te lezen.

Abonnementen en lidmaatschappen

Verder zijn abonnementen en lidmaatschappen ook een onderdeel in de uitgavenlijst waar te besparen valt. Zelf heb ik lange tijd de LINDA gehad. Best een duur abonnement waarbij ik het maandblad steeds langer ongelezen liet liggen. Zonde en dus opgezegd. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de lidmaatschap bij een sportvereniging. Als je niet, of nauwelijks sport, zeg dan je lidmaatschap op en bespaar weer een paar tientjes per maand.

Energie en verzekeringen

Of wat dacht je van de energierekening of verzekeringen. We blijven met zijn allen vaak te lang ‘plakken’ bij die ene energieleverancier of verzekeraar. Hier valt echt op te besparen door jaarlijks over te stappen. Onderzoek wél zelf en ga niet in op de mooie verkooppraatjes van bijvoorbeeld energie-aanbieders. Ze komen met de leukste kortingen, of kadootjes, maar achteraf (en daar hopen zij op), vergeet je het op te zeggen en heb je het jaar daarop een duurder tarief te pakken. Onderzoek en vergelijk zelf en stap daarna over. Het kost wat tijd, maar uiteindelijk loont dat wel.

Naast praktische overstappen, kun je natuurlijk ook ervoor kiezen om bewuster met je energieverbruik om te gaan en je eigen gedrag wat meer aan te passen. Voorbeelden hiervoor kunnen zijn om je was op lagere temperaturen te wassen, een warme trui aan te trekken, of een dekentje om te doen ipv de cv hoger te zetten. Een slimme thermostaat kan je ook goed helpen te besparen

Kleding

Bij kleding kun je besparen door niet alles nieuw te kopen. Tweedehands aanschaffen is een mooi alternatief. Daarnaast zijn er ook steeds vaker erg leuke initiatieven zoals kleding kettingruil. Fijn voor de portemonnee en ben je nog duurzaam bezig ook. Dubbelfijn gevoel.

Is jouw inkomen op peil? Maak jij gebruik van alle toeslagen en regelingen die er zijn?

Als je een uitkering, of laag inkomen ontvangt, is de kans groot dat je voor verschillende toeslagen en regelingen in aanmerking komt. Maar ook als je een baan hebt, zijn er regelingen waar je recht op kunt hebben. Onderzoek dus altijd bij twijfel.

De volgende landelijke regelingen zijn er:

  • Huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget
  • Kinderbijslag
  • Tegemoetkoming arbeidsongeschikten (compensatie door het UWV voor de extra ziektekosten die je hebt)
  • Heffingskortingen

Nuttige website!

Er is een hele mooie website die je helpt om inzicht te krijgen in al deze regelingen. Op de website www.berekenuwrecht.nl vul je jouw gegevens in, waarna je een mooi overzicht krijgt van de regelingen en tegemoetkomingen waar je recht op hebt. Twijfel je of je nu al van alle regelingen gebruik maakt, dan adviseer ik je deze website zeker een keer te raadplegen.

Op de website www.berekenuwrechtplus.nl (waar je automatisch doorgelinkt kunt worden vanuit www.berekenuwrecht.nl) ontdek je welke gemeentelijke vergoedingen er zijn. Op deze website staat een hele lijst met namen. Staat de naam van jouw gemeente er niet tussen, of werkt het niet als je de plaatsnaam invult, dan maakt jouw gemeente geen gebruik van deze website. Dan adviseer ik je rechtstreeks naar de website van de gemeente te gaan.

Heb jij al zin om te starten met besparen en ‘geld te verdienen’ ga dan komend weekend nog aan de slag! Veel succes met besparen en geld binnenhalen!

Dit was alweer de vierde blog van deze week in het kader van “de week van het geld”. Misschien heb je blogs gemist dan kun je die hier nog een keer terug vinden. Op maandag postte ik de blog goed met je geld omgaan , dinsdag over het ordenen van je administratie , woensdag over inzicht en overzicht krijgen in waar jij je geld aan uitgeeft en morgen volgt alweer de laatste blog van deze serie, die gaat over hoe je je kunt houden aan de gebudgetteerde bedragen met enkele tips en tools.

Comments (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *