Skip to main content

Met deze 18 tips bespaar jij op je boodschappen.

Boodschappen doen…. Je ontkomt er niet aan! Voor de één een favoriete bezigheid, voor de ander niet meer dan een noodzakelijk kwaad. De één doet de boodschappen dagelijks, terwijl de ander het liever houdt bij eens per week.

Ikzelf mag graag boodschappen doen. Ik loop zo’n beetje alle schappen voorbij, de scanner in de aanslag en mijn boodschappenlijstje open op de supermarkt app. Het liefst op een rustig tijdstip. ’s morgens vroeg, of juist in de avond. Niet zonder reden trouwens.  Lekker rustig, en in de vers schappen liggen afgeprijsde producten wegens een naderende houdbaarheidsdatum. Heerlijk vind ik dat! Verder doe ik bewust en gericht onze boodschappen. Ik kijk in mijn karretje, kies aanbiedingen, maak lijstjes en maak er een sport van om met het boodschappen doen binnen mijn budget te blijven. 

Sport maken van… Ik kan mij niet anders heugen dan dat ik dit altijd al heb gehad. Van jongs af aan. Ergens ingegeven door onze thuissituatie waarbij wij vroeger niet alles konden kopen, of krijgen waar we zin in hadden. Ook al had ik het later financieel beter, die sport bleef! Ik hou ervan!

En juist nu komt die sport nóg meer van pas. Nu ik als zzp’er voor mijzelf begonnen was, vielen er inkomsten weg. Zonder gemor vond ik dat wij nog wel extra konden besparen op de boodschappen. Dat lukte. Misschien nog wel makkelijker dan ik van tevoren dacht. Het is een verandering van mindset die je ook op je boodschappen kunt toepassen.

Ons boodschappenbudget is nu 500 euro. Daar willen wij het als gezin van vijf mee doen. Zonder lekkere producten weg te bezuinigen, want hey, het moet natuurlijk ook wel gezellig blijven. En gezelligheid staat bij ons toch ook wel voor lekkere hapjes, smeerseltjes, snacks, een worstje en een wijntje/biertje op tafel.  

Ook tijdens mijn eerste gesprekken met mijn leuke klanten, komt het onderwerp “boodschappen” al gauw ter sprake. En dat is niet verwonderlijk. De uitgave “boodschappen” is een maandelijkse kostenpost die na de huur, of hypotheek de grootste kostenpost is.  Het is daarom niet meer dan logisch dat we juist deze uitgave uitgebreid bekijken en bespreken. Zeker wanneer je niet goed uitkomt met je geld en je wel besparen móet.

Of je nu een klein, of een wat groter budget aan boodschappen te besteden hebt,  als jij vindt dat je teveel geld uitgeeft aan boodschappen, dan is dat vaak ook zo en kun je hier op besparen. Nagenoeg altijd. Hieronder geef ik je mijn 18 tips en hoe ik bespaar op de boodschappen. Een aantal tips zullen geen verrassing voor je zijn.  Bij andere tips denk je wellicht “zo had ik dat niet bekeken” en daarmee geeft dit jou wellicht de drive om ook besparingen door te voeren op jouw maandelijkse huishoudpotje. Veel succes!

Bespaartips boodschappen

 1. Stel een boodschappenbudget vast. Per week en/of per maand en houd je daaraan.
 2. Betaal je boodschappen contant. Pin een weekbedrag en neem contant geld mee naar de winkel en laat je bankpas thuis. Nu (wegens corona) liever geen contant geld in huis? Gebruik een handscanner en check regelmatig het totaalbedrag en kijk af en toe kritisch in je winkelwagentje. Heb je wel echt nodig wat er allemaal in ligt? In beide gevallen doe je bewuster je boodschappen en kies je ook minder ongezonde snacks.
 3. Doe één keer per week je boodschappen.  Maak een boodschappenlijstje en bedenk van tevoren wat je wilt eten, en kijk daarbij wat er in de aanbieding is. Op deze manier kun je voor bijvoorbeeld voor vier dagen een ‘goedkoop’ weekmenu samenstellen.
 4. Ook kun je met je boodschappenlijstje rekening houden met wat jij nog in je voorraadkast hebt staan, of in de vriezer hebt liggen. Maak je voorraad op, want voor je het weet heb je producten te lang bewaard en kun je het weggooien. Zonde!
 5. Houdt aanbiedingen bij via www.reclamefolder.nl of via de supermarkt app op je mobiele telefoon. 
 6. Heb je halverwege de week toch nog (vers)producten nodig? Neem dan de kortste route naar de producten en loop hier doelgericht naar toe. Vermijd de gangpaden met koek, snoep en chips. Dit helpt echt en ik kan het weten want ik ben een snoepkont.
 7. Koop grote verpakkingen van voedingsmiddelen die je vaak eet, zoals rijst, pasta en aardappelen. Ipv verpakkingen van 400/500 gram, kies je voor een kiloverpakking. Ook met vlees prima te doen. Koop een kiloverpakking en verdeel het vlees over drie diepvrieszakjes en vries zo nodig in wat je die week niet nodig hebt.
 8. Vlees is sowieso een duur product. Is het nodig om 500 gram kipfilet, of gehakt in je gerecht te doen? Met 333 gram heb je ook een prima uitgebalanceerd gerecht. Uiteindelijk krijg je met 75 gram vlees per dag al genoeg voedingsstoffen binnen, maar scheelt het wel mooi in jouw portemonnee. 
 9. Koop fruit en groenten uit het seizoen. Naast dat het goedkoper is, smaakt het nu ook lekkerder. Zelf koop ik ook geregeld buitenbeentjes. Rare vormen, of kleiner dan anders, maar de smaak is er niet anders om. De prijs wel!
 10. Buk wat  vaker voor het schap. B-merken zijn vaak net zo lekker en door een gerecht merk je dat niet eens. Toch zijn deze producten een stuk goedkoper, dus hup even op je knietjes naar het onderste schap.
 11. Veel supermarkten hanteren een afprijsbeleid van versproducten die bijna op hun houdbaarheidsdatum zitten. De ene supermarkt heeft een afprijsbak, de ander gewoon in het vers schap zelf. Onderzoek het tijdstip van afprijzing. Vlees, groenten en brood zijn prima in te vriezen op dag van aankoop.
 12. Ken je de “too good to go” app al? Met deze app kun je voor 5 euro een pakket van 15 euro aan boodschappen ‘redden’ van voedselverspilling. Maar pas wel op, je weet van tevoren niet welke producten je krijgt. Lust je iets niet, beland het alsnog in de prullenbak. En pas op! Verslaving ligt op de loer ;-). Waardoor je alsnog teveel geld uitgeeft aan boodschappen.
 13. Sla duurdere non-food producten in welke bijvoorbeeld 1+1 gratis zijn, zoals schoonmaak-, wasmiddelen en tandpasta. Je hebt ze toch nodig en het gaat niet kapot. Maar doe dat dan wel beheerst. Je hoeft geen 10 stuks in te slaan. Tegen de tijd dat het product (bijna) op is, is het al lang weer in de aanbieding (geweest). 
 14. Doe geen boodschappen met een lege maag. Je koopt dan altijd meer en met name ook lekkere, ongezonde dingen. Kom je uit je werk? Mijdt dan de supermarkt. Kan het niet anders, spreek dan met jezelf af dat je gericht naar de producten loopt die je voor het avondeten nodig hebt en weersta de verleiding.
 15. Neem geen kinderen mee naar de supermarkt. Beter voor je portemonnee en geen zenuwen door jengelende kinderen omdat je ‘nee’ zegt. 
 16. Ga naar de plaatselijke markt, of naar een boer bij jou in de buurt. Groenten, fruit en vlees zijn daar goedkoper dan bij de supermarkt. Op de markt kun je nog extra besparen als je daar het laatste uurtje van openstelling heen gaat.
 17. Kies producten op basis van kiloprijs. Soms zijn A-merken in de aanbieding goedkoper dan het b-merk, maar vaak zijn de verpakkingen kleiner en zit er (veel) minder aan grammen in. Check het maar eens. Je bent toch goedkoper uit als je het B-merk aanschaft.
 18. Komt er een verjaardagsfeest aan? Houd dan een aantal weken van tevoren de folder in de gaten. In één van die weken is er altijd wel bier, wijn, frisdrank en snacks in de aanbieding.
Ons weekbudget voor de boodschappen is € 100,-. Vandaag betaalde ik € 68,- en heb € 17,93 bespaard, puur door bewust boodschappen te doen.

Zitten er wat bruikbare tips voor je tussen? Of een tip gemist? Ik lees het graag! Wil je op de hoogte blijven? Like dan mijn facebookpagina. Ook kun je mij volgen op instagram budgetcoach_me

Wil jij naast je boodschappen óók op andere uitgaven besparen, omdat je niet uitkomt met je inkomen. Kun jij hier wakker van liggen, omdat je niet weet hoe je jouw toekomst financieel onbezorgder kunt maken. Budgetcoach me helpt en ondersteunt je daarbij! Maak gebruik van één van mijn gratis spreekuren op woensdagochtend 19 augustus, woensdagochtend 2 en 16 september voor een gesprek. Na dit gesprek weet jij waar je financieel staat en wat je eraan kunt doen om jouw wensen, een onbezorgde toekomst, te realiseren.

Voor meer informatie, download de folder! Krijg je na het lezen een blij gevoel in je lijf, stuur mij een whatsapp, mail of een belletje! En kom gewoon. Want alleen jij kunt jouw toekomst veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *