Skip to main content

Een budgetcoach inschakelen

Eén van de beste investeringen die je kunt doen. Een dankbare zin die ik vaak hoor aan het einde van een 1:1 traject. Ook na een financiële check of na een gegeven workshop, trek ik de deur met een gerust hart achter mij dicht. Iedere keer weer vind ik het zo moedig als iemand die eerste stap zet én aan de bel trekt. Niet meer die struisvogel willen zijn, je kop in het zand steken, of achter de feiten blijven aanlopen.

HET SLURPT STEEDS MEER ENERGIE totdat je er schoon genoeg van hebt en je wéét dat je het echt anders wilt gaan doen. Beter met je geld wilt leren omgaan. Bewust worden van dat gevoel is de eerste stap waarmee je een verandering in gang zet. Anders met je beschikbare geld leren omgaan is een keuze. Een keuze die de weg vrij maakt naar toekomstperspectief. Jij wordt stap voor stap financieel sterker en krijgt weer de controle over je geld in plaats van dat het jou in je macht heeft.

Kies ervoor om uit te komen met je inkomen. Uitkomen met je geld gaat niet zozeer over de vaste lasten. Ja daar kun je uiteraard wel een deel een besparing op doorvoeren, maar uitkomen met je geld gaat nog veel meer over wat je met je vrij te besteden geld doet. Hoe je daarmee omgaat? Het is een kwestie van keuzes maken.

Waarom zou je alleen gaan worstelen, als een budgetcoach je prima kan helpen en coachen!

Natuurlijk kun je zelf de verandering die je door wilt maken in gang zetten. Als jij voor jezelf een goed en realistisch plan schrijft met doelen en een deadline, kom je er. Toch is het net als bij andere grote veranderingen, geen schande om de hulp van een onafhankelijke budgetcoach in te schakelen. Iemand die naast jou staat en samen met jou zorgt financieel evenwicht. Dat er weer balans is in inkomsten en uitgaven. Dat je inzicht krijgt en houdt in waar je geld blijft. Iemand die je ondersteunt bij de budgetkeuzes die je maakt met het geld dat ‘over’ is na betaling van de vaste lasten.

Je kunt dat geld aan alles opmaken. De supermarkt, brandstof, eten bestellen (lekker makkelijk), kleding en andere spullen. Dit zijn vaak de eerste zaken waar men aan denkt. Maar denk ook aan een vast maandelijks bedrag opzij zetten, zodat je jouw toekomstplannen kunt realiseren.

Zijn er eerst nog wat achterstanden, of een roodstand weg te werken, dan kan een budgetcoach je prima helpen bij het oplossen ervan. De oplossing moet vooral passend en verantwoord zijn om te voorkomen dat andere rekeningen niet betaald kunnen worden. Dit gaat dan ook nog wel eens mis bij het zelf oplossen.

Een budgetcoach leert je verder hoe je goed met je geld omgaat, kijkt naar bespaarmogelijkheden en of je inkomen op peil is en of je bijvoorbeeld geen toeslagen of gemeentelijke regelingen mist. Je laat vooral geen geld liggen en gebruikt alles waar je recht op hebt, zodat jij nog eerder je doel kunt bereiken!  

Ik dacht dat een budgetcoach mij niet mocht helpen bij het oplossen van mijn achterstanden of schulden?  

Hier bestaat wel eens onduidelijkheid over. Gelukkig mag een budgetcoach jou hierbij ondersteunen, maar dat is wel afhankelijk van de situatie. Tijdens de intake is dat één van de zaken die we snel moeten inschatten. Juist als je (beginnende) achterstanden hebt, is het verstandig zo snel mogelijk een budgetcoach in te schakelen. Hoe eerder je dat doet, hoe hoger jouw financiële ruimte is om de achterstanden zo snel mogelijk op te lossen.

Ik kan jou dan helpen met het berekenen van de afloscapaciteit en vervolgens samen met jou een aflosplan opstellen. Ik geef je tips hoe je een goede én verantwoorde betalingsregeling afspreekt. Samen bellen we de bedrijven op waar jij een achterstand hebt en stellen een betalingsregeling voor die je ook iedere maand netjes na kunt komen.     

In welke situaties kan een budgetcoach mij niet helpen de achterstanden op te lossen?

Helaas kan ik jou als particulier niet helpen, als je achterstanden zodanig hoog zijn dat je deze niet in 36 maanden kunt oplossen, of als er niet-willende schuldeisers zijn. Er is dan sprake van een problematische schuldsituatie. In dat geval moet ik je doorverwijzen naar schuldhulp.

Ben jij in loondienst en heb je te maken met (een dreigend) loonbeslag?

Ben jij in loondienst dan is daar wel een mogelijkheid in te vinden. Steeds meer werkgevers pakken hun maatschappelijk betrokkenheid en rol en bieden (preventief) hulp aan. Het is in jouw belang, maar ook die van hen dat jij financieel gezond wordt en ook op de lange termijn blijft. Hoe eerdere de financiële problemen zijn opgelost, hoe goedkoper dit voor iedereen is. De financiële check is een dienst die steeds vaker ingezet door de werkgever wordt ingezet als preventie. Vraagt een deurwaarder al gegevens bij de de werkgever uit, dan is het belangrijk dat er binnen één week contact met een budgetcoach of schuldhulpverlener plaatsvindt.

Wat kost een budgetcoach en wie betaalt?

In de meeste gevallen betaal je die zelf. Je mag de factuur in één keer betalen, of het loopt gelijk met het traject op. In dat geval ontvang je maandelijks een factuur of betaalverzoek. Dit voelt met name raar bij een budgetcoachtraject, juist omdat het om geldzaken gaat. Laat dit gegeven los. Vraag je vooral af wat je hier mee zult bereiken. Op de langere termijn ben jij financieel gezond, kun je sparen en zonder stress onverwachte rekeningen in één keer betalen. Want dat is wat je gaat leren. Beter met je geld omgaan. Hoe besteed je het geld dat je na betaling van de vaste lasten overhoudt. De kosten van een budgetcoach gaan net als bij iedere andere type coach, voor de baten uit. Het is een investering in jezelf. Deze kosten verdien je na verloop van tijd weer dubbel en dwars terug. Ook op de lange termijn hou jij profijt hiervan, omdat je blijvend anders met je geld omgaat.

Ik kan de kosten van een traject niet betalen, maar wil wel jouw hulp.

  • Schroom dan niet om júist contact op te nemen. Inmiddels ben ik bekend met diverse mogelijkheden die ik voor je ga onderzoeken. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden dus trek vooral aan die bel! En laat je niet tegenhouden. Zo zijn er onder andere mogelijkheden vanuit verzuimpreventie (verzekeringen), UWV, werkgevers en ook vanuit individuele cliëntondersteuning zie je dat gemeenten steeds meer optrekken met een onafhankelijke budgetcoach.
Mogelijkheden genoeg, dus laat je niet weerhouden om professionele hulp te zoeken. Iemand die onafhankelijk is en naast jou kan staan.

Tot slot en niet onbelangrijk…

Zoek een gecertificeerde budgetcoach die geregistreerd staat in het register van Kiwa Nederland

Wil je hulp bij jouw financiële situatie, kies dan een deskundig iemand met verstand van zaken. Waar jij je goed bij voelt. Iemand die onafhankelijk en zelfstandig werkt en hierdoor er écht voor jou is! Neem er de tijd voor een budgetcoach te zoeken die voldoet aan de certificatie-eisen zoals ze zijn vastgesteld door Kiwa Nederland. En met een beetje geluk tref je iemand die net als ik ook de papieren voor schuldhulpverlening heeft. Deze gecertificeerde budgetcoaches en schuldhulpverleners staan in het register ingeschreven en kun je hier checken.

Behoefte aan hulp en ondersteuning van een budgetcoach? Wacht dan vooral niet te lang.

Wil je weten hoe een begeleidingstraject eruit ziet, klik dan op budgetcoachtraject om te zien wat het precies inhoudt en of je voldoende hebt aan de hulp van een budgetcoach. Twijfel je nog? Neem gerust contact met mij op voor meer informatie, of druk op onderstaande knop.

Ja!!!! Ik wil graag werken aan mijn toekomst en beter met mijn geld leren omgaan!

Geldzorgen wie heeft ze tegenwoordig niet?

Je bent niet de enige. Geldzorgen? Wie heeft ze tegenwoordig niet? Ook aan dit onderwerp heb ik een blog gewijd en dit blog is ook de moeite waard is om te lezen.

Zelf aan de slag, maar liever geen traject? Doe dan mee aan de workshop “je geldzorgen de baas!”

Een traject klinkt als lang. Het kan je net tegen houden. Wil jij wel zelf aan de slag met jouw financiën maar niet vast zitten aan een traject, kies dan voor een workshop. In een drie uur durend programma ga jij zelf met een werkboek en excelsheets aan de slag. Lijkt jou dat wat? Ook hier is meer informatie te vinden via deze link

Genoeg mogelijkheden om aan de slag te gaan met een budgetcoach

Wat houd jou nog tegen??

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.