Skip to main content

Hoe hou je je nieuwe uitgavenpatroon vol?

De laatst blog alweer uit de serie “de week van het geld”. De afgelopen week heb ik diverse onderwerpen via mijn blogs met jullie gedeeld. Vandaag een blog over geld en gedrag, want alles wat de afgelopen week voorbij gekomen is, komt nu aan op het laatste, misschien wel belangrijkste deel. Jouw toekomst waarin je jouw budgetplan naadloos laat aansluiten.

Je hebt orde in je administratie, je weet wat er aan geld op je rekening wordt bijgeschreven, maar ook hoeveel je uitgeeft. Je hebt, waar mogelijk, jouw inkomen op gezond peil gebracht en de besparingen die je wilde doen, ook doorgevoerd. Er gaat nu geld overblijven, maar waaraan wil je dit besteden? Wat wil jij bereiken? Welk doel heb je voor ogen? Want nu jouw eerste doel bereikt is en je financieel in evenwicht bent, komt hier ruimte voor.

Achterstanden, roodstand oplossen of juist sparen voor die droomwens?

Heb jij een paar (klein) achterstanden, of beginnende schulden die je graag wilt oplossen? Wil je nu eindelijk wel eens van die ellendige roodstand af? Of ben je juist schuldenvrij en wil je nu echt gaan sparen voor jouw droomwens?

Wat jouw doel ook is, je kunt in je overzicht en jaarbegroting precies zien en bepalen hoeveel je per maand kunt en wilt aflossen of naar je spaarrekening kunt storten! Hoe groot of klein jouw doelen ook zijn, het is goed om doelen te stellen. Het geeft richting en door doelen te hebben is de kans groot dat je je hieraan houdt.

(Spaar)doelen gesteld

De doelen zijn gesteld, de budgetten bepaald, nu het echte werk…. de uitvoering! En weet….

Hierbij enkele tips om het plan goed vol te houden en je niet terugvalt in een oud patroon:

  • Als je je salaris gestort krijgt, zorg je eerst voor jezelf. Stort het spaarbedrag meteen over naar de spaarrekening. Heb je betalingsregelingen afgesproken, betaal dan de regelingen meteen. (Je kunt een automatische overschrijving in je bankierenapp zetten met een overboekingsdatum twee dagen (ivm weekend) na loonontvangst).
  • Voorkom én vermijd verleidingen; zeker als je hier gevoelig voor bent. Tis niet handig om te gaan winkelen, als je eigenlijk nog maar een tientje te besteden hebt. Zo weet ik zelf bijvoorbeeld dat als ik naar de Action ga, ik er niet met één artikel uit kom, maar met een hele tas. Ook ik heb mijn zwakheden. Herkenbaar? Vast. Wat is dat toch met die Action 🙂
  • Volg de kudde niet; wij mensen willen graag hebben wat een ander ook heeft. Maar waarom eigenlijk? Ja waarom? Stel jezelf die vraag voordat je tot koop overgaat.
  • Blijf je bewust van alle kleine bedragen die ‘weg’ lekken. We blijven natuurlijk gewoon mensen dus af en toe die koffie, of dat lekkere broodje, moet kunnen! Om toch bewust te blijven van deze en andere uitgaven, kijk je eens per week je afschrijvingen na, of je houdt een kasboekje bij. Dan wordt dat ‘lekken’ al snel zichtbaar en kun je ook weer snel corrigeren.
  • Als je iets gratis aangeboden krijgt, hebben we snel het gevoel iets terug te moeten geven, of een product aan te schaffen. Dat kleine beetje schuldgevoel voorkom je door het aanbod beleefd af te slaan.

Om af te sluiten heb ik hierbij een mooi filmpje van het Nibud. Ik heb hem al een eerder gedeeld, maar het blijft treffend én grappig om te zien hoe Paul denkt geld te hebben bespaard, terwijl hij behoorlijk wat geld heeft uitgegeven…

https://youtu.be/AXfFoouh-Vc

Ik hoop jullie met mijn blogs van afgelopen week geïnspireerd te hebben naar een gezonde financiële huishouding. Wil je dolgraag aan de slag en wil je daar wat ondersteuning bij, ik help je heel graag verder. Ook voor een enkele vraag mag je mij bellen. Schroom niet en schaam je vooral ook niet. Bel gewoon, geen probleem! Ook als je naar aanleiding van mijn blogs vragen hebt, neem gerust contact met mij op, want ik gun echt iedereen een geldstressvrije toekomst!

Mariska Eshuis, jouw persoonlijke budgetcoach!

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Comments (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *