Skip to main content

Wat kan jij zelf doen om uit te blijven komen met je geld?

Als budgetcoach maak ik me zorgen om de snel groeiende groep werkende mensen die niet meer uit dreigen te komen met hun geld. De prijzen blijven maar stijgen en ondanks de hoge inflatie, komt er nog geen actie vanuit onze regering. Voorlopig hoeven we nog geen oplossingen te verwachten. Laat staan geld. Maar…. je kunt gaan zitten afwachten of zelf in actie komen om geldproblemen, of schulden te voorkomen. Want wat kan jij zelf doen om uit te blijven komen met je geld?

Op het nieuws, in de kranten. Ze staan er vol mee. Ook op social media platforms zoals LinkedIn, stromen de berichten vol.  Het gaat alleen nog maar over de hoge inflatie, de energiecrisis en dat alles maar duurder en duurder wordt. Eén van mijn vriendinnen, appte me. “Je zult maar Budgetcoach zijn”. Die woorden deden wat met mij. Zonder dat zij er een bedoeling mee had, raakte zij de kern. Ik schoot zelfs in een lichtelijk paniektoestand en realiseerde me, ze heeft gelijk. ’t Is precies wat ik voel. Want ja, je zult nu maar budgetcoach zijn.

Budgetcoaches lijken nu meer nodig dan ooit

Ik ben budgetcoach, een financieel zorgverlener die graag ontzorgt, maar vooral coacht. Mijn missie is om vrouwen (en hun gezin) financieel sterker te maken, zodat ze financieel gezond en fit kunnen zijn en daarmee ver weg kunnen blijven van geldzorgen of stress. Er is werk aan de winkel en niet zo’n klein beetje ook. Met mijn hart en in volle overtuiging heb ik ruim vier jaar geleden voor dit prachtige vak gekozen. Met een volle rugzak aan eigen (jeugd)ervaringen en jaaaaa-ren werkervaring in schuldhulp land, ontstond drie jaar geleden mijn bedrijf. Ik plantte heel wat zaadjes, maar alsof al die zonuren van deze zomer de boel moest inhalen, bloeiden al die zaadjes té snel uit en moet ik nu als een gek oogsten om het niet verloren te laten gaan. De aanvragen schieten omhoog. Bizar hoe dat in een kort tijdsbestek z kan omzwaaien.

Vraag naar budgetcoach neemt toe, vooral onder werkgevers

Ik ontvang berichten van particulieren, maar ook werkgevers staan in de rij. Zes werkgevers die zich in drie dagen tijd bij mij melden. Allemaal met dezelfde strekking. “Ik maak me zorgen om mijn werknemers die geldzorgen hebben”. Terecht en ik snap het. Natuurlijk wil jij werknemers hebben die lekker in hun vel zitten, zodat zij geconcentreerd en productief kunnen blijven werken. In deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt wil je als werkgever ook niet nog eens het risico lopen dat je werknemers door geldzorgen of stress uitvallen. Het valt nu allemaal tegelijk. Een niet zo’n gelukkige timing en ik weet precies waar mijn lichtelijke paniek vandaan komt. Ik kán niet iedereen helpen, al zou ik willen. Dit gaat ook mijn pet te boven wat betekent dat ik mensen moet teleurstellen. Iets dat totaal niet bij mij past, dus ga ik toch op zoek naar simpele oplossingen om toch maar mijn kennis over te kunnen dragen.

Jij kunt ook zelf iets doen aan je situatie.

Op onze regering kun je (nog) niet rekenen. Zij hebben aangekondigd dat ze dit jaar geen stappen ondernemen, laat staan met geld over de brug komen. Maar kom op, je kunt ook zelf iets doen, in plaats van af te wachten tot je situatie verslechtert. Sterker nog… Je zult wel moeten als jij niet in financiële problemen, of schulden,  terecht wilt komen. Dus pak de regie. Praat erover en ga aan de slag met je financiën.

Overconsumptie weer terug naar back to basic

Als budgetcoach begeleid en ondersteun ik mensen bij het in evenwicht krijgen van hun huishoudboekje, zodat er geen ergere financiële problemen, of schulden, hoeven te ontstaan. Onder mijn begeleiding en coaching zorgen we er samen voor dat jouw uitgaven in balans zijn met wat er aan geld binnenkomt, zonder dat je jezelf aan banden legt. Want heeee je werkt toch ook om leuke dingen te kunnen doen. Geld is er ook om van te genieten. Je vindt dat je het verdient om (veel) geld uit te geven. En juist dit laatste is bij veel mensen doorgeslagen naar overconsumptie. Dat moet terug in balans komen.

Geen budgetcoach nodig….

Er is een grote groep mensen waarvan ik overtuigd ben dat zij geen budgetcoach nodig hebben. Dat zij prima zelf aan de slag kunnen. Zolang de stress geen overhand heeft, raad ik deze groep aan zo snel mogelijk voor de eigen financiën te gaan zitten. Kom in actie. Pas je aan. En zorg dat je blijft uitkomen met je geld en je financieel gezond blijft. Alleen dat al scheelde een hoop onrust en stress.

Hoe blijf je uitkomen met jouw geld?

Pak een simpele schrift en pen, of duik achter je laptop en open een leeg veld in excel en doorloop de volgende stappen:

Stap 1

Zet allereerst al jouw inkomsten op een rij. Onder inkomsten vallen: Loon, toeslagen, voorlopige teruggaaf van de belastingdienst  en overige inkomsten die je wellicht krijgt uit hobby, bijbaantjes etc.

Stap 2

Zet vervolgens al jouw vaste lasten op een rij. Onder je vaste lasten vallen alle uitgaven die maandelijks terugkomen en die moeten, omdat je hier afspraken, of een overeenkomst van hebt.

Stap 3

Reken uit wat jouw financiële ruimte is. De financiële ruimte is de ruimte aan geld dat je vrij te besteden hebt. Het geld dat overblijft na betaling van al jouw vaste lasten.

Stap 4

Schrijf een plan voor hoe jij met je vrij te besteden geld om wilt gaan. In deze fase maak jij bewuste keuzes. Wat is belangrijk voor je om te kopen cq te blijven doen en hoe hoog mag dat budget maximaal zijn? Welke uitgaven kun je schrappen?

Stap 5

Zet alles in een budgetplan. Vanaf nu volg je dit plan! Immers je wilt rust en zonder (geld)stress leven. En omdat het je eigen gemaakte budgetplan is, gaat je dat ook lukken.

Niet tevreden over de hoogte van het geld dat je overhoudt na betaling van je vaste lasten?

Je kunt dan slechts twee dingen doen. Of  je gaat meer uren werken. Of je gaat hard speuren tussen de vaste lasten welke uitgaven je kunt opzeggen. Overigens kun je dit in stap 4 (hierboven) al doen.

Dit zullen dan vooral abonnementen, contributies of giften en goede doelen zijn. Vraag jezelf af of deze vaste lasten voor jou nog de moeite waard zijn. Want misschien ging je al te weinig naar de sportschool, of vind je die voedingsboxen te duur. Besef je dat die bloemen- of tijdschrift abonnement eigenlijk een luxe is. Maak keuzes en zeg ze op.

Ontvang jij toeslagen? Meer uren werken loont niet altijd. Onderzoek dit door een proefberekening te maken op www.toeslagen.nl

We gaan met z’n allen minder geld uitgeven.

Feit is dat wij met z’n allen terug gaan naar de basis van wat écht belangrijk is. De vraag die ik dan stel. “Is dat erg?” Ik persoonlijk vind van niet. We gaan geluk terugvinden in de kleinste, maar mooiste dingen in onze leven. En dat zijn juist de dingen die weinig tot geen geld kosten. Laat dit gegeven je helpen je aan te passen, want je aanpassen is lang niet makkelijk als je denkt. We leven in een consumptie maatschappij die nu een enorme tik krijgt. Prima. We koersen op een recessie af en hoe lang deze gaat duren weet niemand.

Er is maar één ding waar je zelf invloed op hebt en dat is niet de inflatie zelf, maar wel de manier hoe je hiertegen aan kijkt en hoe je hiermee omgaat. Jij hébt en maakt die keuze!

Bewustwording en keuzes maken. Daar draait het om!

De komende tijd, weken, maanden, misschien wel wat jaren zullen we het hiermee moeten doen. We stevenen op een recessie af en heb geen idee hoe lang dit zal duren. Tot die tijd kan ik alleen maar adviseren:

Word je bewust, pas je koopgedrag aan en maak keuzes! Voorkom dat je in de geldproblemen terecht komt. Deze zin helpt je.

Online programma/cursus “Grip op je geldzaken”.

Als budgetcoach gaat het mij aan mijn hart en zou ik iedereen bij deze zoektocht willen helpen. Maar ook mij gaat dat niet lukken. Het is te veel in een te korte tijd. Sinds maart ben ik aan de slag met het ontwikkelen van mijn eigen cursus. Geen tien in een dozijn, maar eentje die echt geïnspireerd is vanuit mijn eigen praktijk, mijn werkwijze. Met deze cursus ga je zelf aan de slag. Stap voor stap. Geen cursus waarbij je achterover hangt, maar eentje waarin je écht zelf DOET. En natuurlijk kijk ik mee en ondersteun ik jou waar nodig, maar dan wel op de achtergrond, want je had niet voor niets gekozen om zelf aan de slag te gaan. Ik ga hem als de wiederweerga afmaken en lanceren, omdat ik weet dat jij er nu wat aan hebt. Zeker als stap 1 t/m 5 lastig voor je zijn.

Financiële check

Ook ben ik in gesprek met diverse werkgevers over dit product. Als stap 1 t/m 5 niet zelf lukt, en je zit ook niet op een cursus te wachten, is dit ook een mooi product voor jou! Dit kan bij jou thuis, maar ook online. In drie uur tijd is jouw budgetplan gemaakt. We kijken hoe je tot nu toe met je geld om ging en hoe je het vanaf nu anders wilt gaan doen. Jouw wensen zijn hierin leidend, want natuurlijk hou je dan je nieuwe patroon ook het makkelijkste vol.

Workshops gericht op geld, gedrag en aanpassing

Liever een workshop volgen in groepsverband? Samen werken en leren van elkaar? Ook dat is binnenkort mogelijk. Workshops voor groepen, zodat ik meer mensen tegelijk kan helpen. Ideaal voor werkgevers. In de online workshop neem ik je medewerkers maximaal twee uur mee in de wereld van (financiële) bewustwording en keuzes maken. Waarin ook de stappen 1 t/m 5 terug zullen komen.

Ook komt er een workshop, waarbij je een dagdeel (vier uren) in groepsverband gaat werken aan jouw budgetplan.

Geen tijd meer voor smoesjes of excuses

Genoeg keuze om met je financiën aan de slag te gaan. Geen tijd meer voor smoesjes of excuses. Back to basic. Ga aan de slag. Voor jezelf. Voor je gezin. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen situatie en niemand anders helaas. Dus pak die verantwoordelijkheid. Ga voor geluk en jouw toekomst!

Schrijf je in voor de wachtlijst

De financiële check is een bestaand product en kun je nu al afnemen. Gaat je voorkeur uit naar een workshop, of de cursus, schrijf je dan alvast in via onderstaand formulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *