Skip to main content

Geldzorgen? Wie heeft ze tegenwoordig niet?

Wie geen geldzorgen heeft, is tegenwoordig een uitzondering als je alle nieuwsberichten mag geloven. De kranten staan er vol mee. Geen nieuwsitem gaat voorbij of er wordt wel iets gezegd, of geschreven over de financiële situatie van mensen en hoe die hard achteruit holt. Geldzorgen. Overal. Waarbij er in deze periode veel aandacht wordt gegeven aan de werknemer. Wie geldzorgen heeft, neemt deze in meer of mindere mate mee naar de werkvloer en daar zijn werkgevers wat minder blij mee.

Voor mij is al jaren duidelijk dat geldzorgen binnen alle lagen van de bevolking spelen. Ook dat deze geldzorgen in de loop van de tijd zouden toenemen. Nu er een steeds grotere groep mensen te maken heeft met geldzorgen en steeds meer werkgevers de maatschappelijke impact zien, wordt het zichtbaar.

De inflatie is nu dan wel de grote boosdoener en veroorzaker. Zelf zag en zie ik in de praktijk regelmatig zorgen en problemen door overbesteding en compensatie. We leefden er goed op los. Veel kon. Geld uitgeven aan “mooiere, duurdere en luxere” producten dan je familielid, vriend, of buurman? Ik zag het met regelmaat voorbij komen. Iets met sociale (groeps) druk en je niet onder willen doen voor een ander. We maken onszelf een beetje gek.

Als ik je nu de vraag stel “hoe makkelijk gaf jij je geld uit vóórdat alle prijzen de pan uit rezen?” Durf jij daar dan een eerlijk antwoord op te geven?

Kun jij dat gevoel nog terughalen? Het is niet eens lang geleden. Een jaartje? Hooguit. Een overzicht maken van je inkomsten en uitgaven? Niet nodig. Er was immers voldoende.

De tijd van ondoordacht geld uitgeven is voorbij, tenminste… als je geen geldproblemen wilt krijgen

Wie nu inteert op zijn of haar spaargeld, voelt zich er niet fijn bij. Regelmatig zit ik aan keukentafels waar een slinkende spaarrekening angst geeft. Bang het op termijn niet meer te redden. Maar tijdens het gesprek en ná het opstellen van een budgetplan, komen we er al snel achter dat met een aantal kleine, soms simpele aanpassingen, die angst onterecht is. Er is zelfs weer perspectief op een groeiende spaarrekening. In een iets minder stijgende lijn, dat wel.

Maar toch…. Deze verandering betekent echter wel dat we bewuster met ons geld bezig moeten zijn. Voorkomen dat geldzorgen niet omslaan naar serieuze geldproblemen in toenemende achterstanden of oplopende schulden. Bewust nadenken en dan keuzes maken. Bewuster omgaan met de verleidingen, die overal op de loer blijven liggen. Stilstaan dus bij je aankopen. Jezelf kritisch de vraag stellen of je iets écht nodig hebt, of dat je iets wilt kopen, omdat je een rotgevoel wilt ‘wegkopen’. Dit laatste is vaak het geval. Hier valt dan ook veel te winnen. Net als betalen in uitgestelde vorm zoals bij Klarna en Riverty wat in theorie een schuld is, zodra je een product afneemt. Vergeet je te betalen, zijn extra kosten snel gemaakt. Zij hebben geen belang bij een tijdige betaling door jou, dus behoed je hier zelf voor.

Geen overzicht en inzicht in de financiële situatie.

De overeenkomst in de verschillende situaties die ik begeleidde? Men kwam voorheen prima uit met het inkomen dat er was. Een goed overzicht hebben in de vorm van een budgetplan, miste doorgaans. Wie prima uitkwam en zelfs iets overhield, voelde ook geen noodzaak om zo’n budgetplan voor zichzelf op te stellen.

Nu de betaalrekening regelmatig ‘bij’ gevoed moet worden met geld van de spaarrekening, wordt het letterlijk voelbaar én zichtbaar. En dat is wat angstig maakt. Voor velen een nieuw en confronterend gevoel. Je wilt hier graag zo snel mogelijk van af.

Back to basic

Dat betekent voor velen ‘back to basic’. Terug naar de basis. Tijd investeren en op onderzoek uitgaan. Welke inkomsten zijn er? Welke maandelijkse vaste uitgaven zijn er? Hoeveel geld hou ik eigenlijk over? A) om te reserveren voor zaken die in de toekomst moeten zoals onderhoud van ons huis of auto. Maar ook B) om vrij te besteden aan boodschappen, vrije tijd, kleding etc.? Alles vastgelegd in een plan.

Overzicht + Inzicht = Uitzicht

Zolang je geen overzicht hebt in je inkomen en uitgaven. Je ook geen inzicht hebt in de uitgaven die je tot voor kort deed. Kun je ook niet starten met het maken van de voor jou passende en juiste budgetkeuzes die jouw geldzorgen zullen wegnemen.

Voordeel van deze tijd? Taboe op geld vermindert

Ergens zie ik ook wel een voordeel in wat er nu gebeurt. We waarderen meer wat we hebben en we doen al veel bewuster onze aankopen. Het “mooier, duurder, luxer” principe maakt plaats voor consuminderen. Met zijn allen een tandje terug, geeft ergens ook wel een saamhorigheids gevoel. Het is minder erg en ook makkelijker om ‘NEE’ te zeggen. Tegen een stapavondje, een lunch, of een te duur kado. Hier tegenover staat ook dat het in deze tijd makkelijker geaccepteerd wordt als je ergens “NEE” tegen zegt. De sociale druk die invloed had op jouw gedachten, jouw gevoel, kunnen nu minder aanwezig zijn dan voorheen. Dat geeft voor velen ook rust.

Wie al gestart was met budgetteren, ziet het nu terug in de supermarkt

Is het jou al opgevallen hoe leeg de onderste schrappen van de supermarkt zijn? En dat de duurdere A-merken blijven staan. Zo deed ik een keer de weekboodschappen op zondag. Normaal gesproken doe ik dat op vrijdag, of zaterdagmorgen, maar door omstandigheden moest het een keertje op zondag. Voor mij zeer opvallend… Ik greep veel artikelen mis, want de onderste vakken bleken leeg. Ook de vakken met reclame-aanbiedingen hadden een treurig aanzicht. Wie graag huismerken of basic producten winkelt, stuit steeds vaker op lege vakken en dat zegt wat.

We zijn absoluut niet meer de enige die op de kleintjes is gaan letten.

Geldzorgen? Start met het maken van een overzicht en onderzoek waar jij je geld aan uitgeeft en wat anders kan.

Ben jij iemand die op dit moment geldzorgen heeft? Blijf er vooral niet mee rondlopen. Zonde van jouw energie, die je beter in leuke dingen kunt stoppen. De ervaring leert iedere keer weer dat met een simpel, maar doeltreffend plan, de rust snel terugkeert. Het kost je een aantal uren werk. Print een aantal maanden bankafschriften uit en vul het budgetmaandoverzicht. Prima te doen op een druilerige, of koude winterdag en een mooi voornemen voor 2023.

Kasboek

Start ook met het opschrijven van de uitgaven die je doet. In een schriftje of kasboek. Het maakt niet uit hoe je het opschrijft, maar doe het vooral. Terugkijken helpt ook. Confronterend? Jazeker! Maar het geeft vaak ook net dat extra zetje of je motivatie een boost om je geldzaken beter te willen organiseren.

Van uitstel komt afstel

Wil je dit graag doen, maar vertoon je uitstelgedrag? Bedenk dan wat je nodig hebt, om wél aan de slag te gaan. Wil je sparren hierover, bel of mail gerust!

Lieve groet

Mariska

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *