Skip to main content

Goed met je geld omgaan. Hoe doe je dat? 11 tips om je op weg te helpen!

Goed met je geld omgaan. Hoe doe je dat? Wanneer ga je nou goed met je geld om en wanneer juist niet? Het is een vraag die makkelijk te beantwoorden is. Ware het niet dat geld uitgeven een subjectief gegeven is. Want wat voor de een goed is, kan voor een ander voldoende, of zelfs niet goed zijn.

Vraag jij je wel eens af of je goed met geld omgaat? Of liever gezegd met de verleidingen waarmee geld uitgeven gepaard gaat? Geef jij minder geld uit dan er binnenkomt, of juist meer? Zou je iedere maand onderaan de streep meer geld willen overhouden? Of ben jij diegene waar het einde van het salaris eerder in zicht komt dan de maand voorbij is en roodstand op de loer ligt?

Of je goed met jouw geld omgaat valt te lezen uit eigen uitgavenpatronen die zich in de loop van de tijd ontwikkeld hebben. Dit gewoontegedrag heeft zich gevormd door diverse factoren. Ten eerste speelt financiële opvoeding een belangrijke rol. Hoe ben jij als kind door je ouders op financieel gebied opgevoed? En hoe gingen zij met hun geld om? Ouders brengen hun geldgedrag over op de kinderen. Dit bepaalt o.a. hoe je nu met jouw geld omgaat. 

Daarnaast speelt ook mee, hoe je nu als persoon bent. Je karakter en persoonlijkheid bepalen mede hoe je met jouw geld omgaat. Ben jij het type dat altijd geld tekort heeft en graag meedoet aan de nieuwste trends en geef je hier makkelijk je geld aan uit, of ben jij juist het type dat helemaal niets heeft met trends en liever spaart en behoudend leeft? Ook zijn er de levensgenieters. Zij geven impulsief en makkelijk geld uit, maar niet persé aan luxe spullen. Wel aan gezelligheid met vrienden, omdat je dát belangrijk vindt. Sparen vind je lastig, want er is altijd wel iets leuks te doen, of te kopen.

Maar wanneer ga je nou wél goed met je geld om en wanneer níet?

Wanneer ga je goed met je geld om?

Je gaat goed met je geld om als je minder uitgeeft dan er aan inkomsten binnenkomt.

In deze situatie kun je geld reserveren voor onvoorziene uitgaven en mooie (spaar)doelen. Vaak heb je een goed overzicht over jouw financiën. Toch kun je je ontevreden voelen over het bedrag dat je onder de streep overhoudt en zou je liever zien dat je meer buffer opbouwt. Gevoelsmatig geef je te veel geld uit. Vaak klopt dit. In dat geval kun je er voor kiezen om beter met je geld om te leren gaan.

Wanneer ga je niet goed met je geld om?

Dat antwoord is net zo eenvoudig. Als je meer uitgeeft dan er aan inkomsten binnenkomt.

In deze situatie zie je vaak dat mensen te maken krijgen met een roodstand doordat ze zich niet bewust zijn van de uitgaven die zij doen en er geen goed financieel overzicht is. Een keertje rood staan is niet erg. Financieel gezond gedrag zorgt er voor dat dit de volgende maand is opgelost. Maar het wordt een ander verhaal in de situaties waarin de roodstand een gewoonte wordt en zodoende langzaam uitbreidt van bijvoorbeeld € 250,- naar € 1.000,-  tot zelfs een netto maandsalaris.

Mensen die dit herkennen, zullen vast ook herkennen dat je de roodstand niet meer als een roodstand, of schuld ziet, maar als een verlengstuk van jouw inkomen. Op het moment dat je saldo € 0,00 is, denk je niet ‘het geld is op’, maar denk je bij jezelf  ‘ik heb nog € 1.000 om uit te geven’.

Rood staan is een gevaar!

En moet het liefst worden vermeden. De gevolgen van een roodstand onderschat men vaak en is bijna altijd een begin van een ergere schuldsituatie. Hoe dat komt?

Roodstand is een schuld aan de bank. Op het moment dat je maximaal rood staat en je je uitgavenpatroon niet aanpast, komt er een moment dat je met andere uitgaven in de knel raakt. Vooral als onvoorziene rekeningen op je deurmat vallen en er geen financiële ruimte meer is. Gevolg is dat je misschien geld gaat lenen, of gaat vragen om een voorschot bij je werkgever. Wat je ook doet, je verschuift het probleem! Je gaat gaten met andere gaten vullen en je verliest het overzicht. Voor je het weet blijven rekeningen liggen, open je ze niet meer en staat binnen de kortste keren een deurwaarder op jouw stoep. Vorderingen lopen verder op en schuldeisers die niet mee willen werken aan een betalingsregeling, kunnen er voor zorgen dat je zelfs in een problematische schuldsituatie belandt.

Ook de bank zelf kan op een gegeven moment lastig gaan doen. Bijvoorbeeld wanneer je niet meer de mogelijkheid hebt om 24 uren in de plus te staan. Zo kunnen zij besluiten de roodstandslimiet eraf te halen, waardoor je weer een gewone betaalrekening hebt. Over de roodstand die er op dat moment is, moet je rente gaan betalen voor onterecht rood staan. Ook daarmee raak je verder in de problemen.

Goed met geld omgaan. Hoe doe je dat? 11 tips waarmee je zelf aan de slag kan en jou helpt bewuster met je geld om te gaan.

 1. Voorkom roodstand, de rente die je hiervoor betaalt is hoog. Heb je al een roodstand? Probeer deze geleidelijk te verminderen.
 2. Geef niet meer uit dan er binnenkomt. Om hier inzicht in te krijgen is het goed dat je van een aantal maanden je bankafschriften doorspit. Wat komt er binnen per maand en wat gaat er uit. Belangrijk hierbij is dat je ook goed kijkt waaraan je je geld uitgeeft. Zit hier een opvallend patroon in? Noteer dit voor jezelf.
 3. Maak een maandoverzicht. Aan de linkerkant een kolom met inkomsten, aan de rechterkant een kolom met uitgaven. Dit kan in een excel bestand, maar een simpel schriftje voldoet ook prima.
 4. Geef jezelf een weekbudget en betaal hier alles van. Op=op en weersta de verleiding om meer uit te geven. Is je geld op? Maak het jezelf dan niet moeilijker dan het al is. Vermijd het (stads)centrum of winkelcentra maar ook jouw online winkels.
 5. Doe één keer per week jouw boodschappen en bespaar op je boodschappen met deze 18 tips.
 6. Kook zelf en maak weekmenu’s. Kant- en klare maaltijden zijn duur. Maaltijdbestellingen al helemaal.
 7. Ga alleen naar een winkel als je écht iets nodig hebt. Hiermee voorkom je impulsaankopen.
 8. Shop jij vaak online? Vraag je dan af waarom je dit doet. Is het uit verveling, begin er dan niet aan en zoek een andere activiteit. Want voor je het weet ligt er iets in je winkelmandje wat je eigenlijk niet nodig had. Stel voordat je betaalt jezelf de vraag of je het écht nodig hebt. Niet? Klik het dan weg. De online winkel zal je vervolgens alsnog proberen te verleiden tot koop(dmv de cookies). Negeer mails en meldingen.
 9. Wees je ervan bewust dat álle kleine besparingen helpen. Zeg een teveel aan abonnementen of lidmaatschappen op als je er toch niets mee doet.
 10. Hou een kasboek bij, zodat je je uitgaven opschrijft en hiermee zíet wat je uitgeeft.
 11. Spaar voordat je iets koopt en betaal dit dan in één keer. Koop zeker niet op afbetaling!

Goed met geld omgaan begint bij bewustwording. Jezelf leren stil te staan bij de reden van aankoop. Stel jezelf de vragen “heb ik dit echt nodig?” en “waarom wil ik dit kopen?”

Veel mensen kopen vanuit een emotie. Bijvoorbeeld uit troost omdat je je rot voelt, of uit schuldgevoel (richting je kind). Ook kopen mensen om bij een bepaalde groep te horen, of om andere problemen te verdoezelen.

Door jezelf geregeld deze vragen te stellen en ook eerlijk aan jezelf durft te beantwoorden, leer je jezelf al veel bewuster met je geld om te gaan.

Beter met je geld willen leren omgaan betekent ook een gedragsverandering. Dit gaat niet van de één op de andere dag en gaat met vallen en opstaan. Niet iedereen vindt het makkelijk om goed met geld om te gaan, maar je kunt dit wel leren! Een budgetcoachtraject helpt je daarbij! Heb je al een aantal beginnende schulden opgebouwd en denk je dat je wel wat juiste hulp en ondersteuning kunt gebruiken, wacht dan vooral niet te lang.

Voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking kun je gebruik maken van dit contactformulier.

Heb jij nog tips hoe je goed, of beter met je geld kunt omgaan? Plaats ze vooral in de reacties hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *