Skip to main content

Decembermaand duur?

Als je al niet een ruim budget hebt, is het doorkomen van die decembermaand een flinke uitdaging!

Het begint al met Black Friday. Daarna Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw en in ons geval ook nog een jarig kind in de eerste week van januari. 

Eerlijk is eerlijk best een financiële aderlating en dat dan net de kinderbijslag op 2 januari op onze rekening staat….. heel erg welkom en fijn! Herkenbaar? 

Toch kunnen we deze financiële krapte in december zelf bepalen en beïnvloeden. O.a. door verleidingen te negeren. En dat is moeilijk! De verleidingen liggen overal op de loer. Op allerlei manieren, of dit nu in de winkelstraat is of online, je wordt die winkel zomaar ingezogen. Daarnaast moet december vooral een gezellige maand zijn. Er komt veel gevoel en sociale druk bij kijken vanuit werk, familie, vrienden etc. Bij elkaar maakt dat de decembermaand ‘duur’.

Maar wees je er altijd bewust dat je zelf je keuzes in eigen hand hebt. Jij bepaalt waar je aan mee wilt doen en waar aan niet. Hou je eigen budget goed in de gaten en geef gewoon eerlijk aan als die ene borrel, of vriendinnenavond net teveel is.

Natuurlijk is december een duurdere maand dan andere, maar dit komt vooral doordat alles tegelijk gebeurt. En juist dat gegeven maakt ook dat je je je prima op deze dure maand kunt voorbereiden. Zet iedere maand wat geld opzij en maak een spaarpotje aan. Begin al vroeg met het aanschaffen van cadeautjes of sla in tijdens de opruimingsperiode. Dan overleef jij december 2020 prima!

Fijne feestdagen en natuurlijk voor iedereen een (financieel) gezond en gelukkig 2020! 

Lieve groet, Mariska Eshuis, Budgetcoach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *