Skip to main content

Hoe kun je je financiële problemen zoveel mogelijk beperken om vervolgens verantwoord op te lossen?

Is jouw inkomen gedeeltelijk of volledig weggevallen omdat je je baan hebt verloren, je contract niet is verlengd of omdat je veel minder uren werkt, dan is dit een flink aderlating voor jouw, of jullie budget. Misschien voelt het zelfs als een persoonlijke ramp.

Je vaste lasten lopen gewoon door alsof er niets is gebeurd, maar als je je huur of hypotheek niet kunt betalen wat jouw grootste en ook belangrijkste uitgavepost is, kan dit voor een boel onrust en stress zorgen.

Naast de huur of hypotheek zijn er vast nog enkele rekeningen die nu ‘even’ moeten blijven liggen. Je kunt er weinig aan doen en staat machteloos. Toch wil je graag voorkomen dat je verder in de financiële problemen beland. Of op zijn minst gezegd de problemen voor zoveel mogelijk beperken.

Herken jij je hierin, dan heb je wellicht iets aan mijn tips in de vorm van onderstaande stappenplan. Ik deel dit plan graag met jou, zodat je op een verantwoorde manier je problemen kunt oplossen. Misschien kun je er één tip uitpakken, misschien drie, of wellicht alles….

Ik hoop in ieder geval dat ik je hiermee wat nuttige handvatten heb kunnen geven!  

Stap 1

Vraag een (aanvullende) uitkering aan. Mogelijk heb je dit inmiddels gedaan en is het wachten op de beschikking. Onderzoek daarna de mogelijkheden van andere regelingen die jouw inkomen kunnen verhogen zoals bijvoorbeeld de toeslagen. Je kunt een proefberekening maken op www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/

Stap 2

Maak een overzicht van alle rekeningen die je de afgelopen week, maar ook de aankomende weken niet kunt betalen. Vervolgens neem je contact op met de desbetreffende instanties. Geef je situatie door en vertel dat je in afwachting bent van een inkomen en in dat kader graag een betaaluitstel wilt (spreek nog geen betalingsregeling af. Dat is in deze fase nog iets te vroeg!)

Stap 3

Kijk op welke uitgaven je nu alvast kunt gaan besparen. Zijn er abonnementen of lidmaatschappen die je kunt opzeggen?  Kun je op andere uitgaven besparen?

Stap 4

Heb je de beschikking van je nieuwe inkomen ontvangen en weet je inmiddels ook de hoogte van de toeslagen, dan kun je aan de slag met het opmaken van een maandoverzicht van jouw nieuwe financiële situatie. Noteer alle inkomsten enerzijds en uitgaven anderzijds. Je krijgt nu inzicht in je nieuwe situatie en daarmee zie je ook de financiële ruimte die je over hebt en dus kunt gebruiken voor het betalen van de rekeningen.  Wat kun je maximaal per maand aflossen aan de achterstanden?

Stap 5

Maak een verantwoord aflosplan. En met verantwoord bedoel ik een plan met daarin de maandelijkse aflossingsbedragen die je écht na kunt komen. Bereken -in verhouding- wat je per maand aan elke achterstand kunt aflossen. Ontvang je kinderbijslag? Dit is bedoeld als voorziening in onderhoud van je kind(eren). Dit geld hoef je niet als aflossing in te zetten.

Stap 6

Neem contact op met de instantie en doe jouw voorstel betalingsregeling. Laat je hierbij niet ”dwingen’ tot een hoger aflosbedrag! Je moet immers ook je normale vaste lasten én boodschappen kunnen betalen. Ga je toch akkoord met een hogere afbetaling, dan loop je het risico dat je verder in de financiële problemen komt. Vraag om een bevestiging van de afgesproken regeling en noteer in jouw aflosplan de hoogte van de vordering, het aantal termijnen en het aflosbedrag per maand.

Stap 7

Leg de betaaltermijnen maandelijks vast in je bankieren app. Het liefst een dag na ontvangst van je inkomen. Maak hiervoor een maandelijkse overschrijving aan. Ook kun je kiezen voor een automatische incasso.

Stap 8

Hou je aan de gemaakte afspraken! Dit is ontzettend belangrijk. Als je je aflossing niet kunt betalen, neem altijd  contact op. Doe je dit niet, kan het gebeuren dat een vordering bij de deurwaarder terecht komt. De hoge incassokosten die hiermee gemoeid gaan komen voor jouw rekening en kunnen je verder in de financiële problemen brengen. Voorkom dit!  

Heb je na het lezen van dit stappenplan nog vragen of kun je wel wat hulp gebruiken bij het oplossen van jouw financiële problemen, neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag en samen zorgen we ervoor dat jij weer financieel sterker in je schoenen komt te staan! Bel, app of mail. Dan gaan we snel aan de slag!

~ Maatwerk voor financieel Evenwicht ~

Mariska Eshuis, je persoonlijke budgetcoach

06-52588431

mariska@budgetcoachme.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *