Skip to main content

Geldworkshop voor brugklassers “Zak- en kleedgeld please!”

De zomervakantie is voorbij. De scholen zijn weer begonnen. Hoe spannend is het voor je zoon/dochter als je nu brugklasser bent en naar het voortgezet onderwijs gaat. Een nieuwe school, een nieuwe klas waarin een plekje of draai nog gevonden moet worden.

Veel nieuwe indrukken komen voorbij. Je kind voelt zich groot, maar is tegelijkertijd weer de kleinste op die nieuwe school. Een nieuwe fase is aangebroken en daarmee maakt ook zijn/haar ontwikkeling weer een enorme sprong.

Op het voortgezet onderwijs zal geld een steeds belangrijkere rol gaan spelen

Deze ontwikkeling geldt ook zeker op het gebied van geld. Je zult als ouder gaan merken dat je kind ‘los’ gaat op het uitgeven van geld en dat zal alleen maar meer worden. De komende jaren zal geld een steeds belangrijkere rol gaan spelen! Dat begint al met het veranderen van uitgaven, maar ook zullen er gaandeweg de jaren steeds meer verleidingen op de loer komen te liggen.

Misschien heb je als ouder nu al veranderingen bij je kind gezien? Zo kreeg ik zelf afgelopen week al mee dat zoonlief met vriendjes bij de Salute was gespot. En dat is prima, ze voelen (nog meer) vrijheid en betekent ook dat zijn zakgeld er sneller uitvliegt dan voorgaande jaren. Daarbij… Waar je kind eerst van het zakgeld spaarde voor een groot stuk speelgoed, is vanaf nu de schoolkantine, de stad of het winkelcentrum hun beste vriend(in). Want zeg nou zelf…. Wat is er lekkerder dan een frikandelbroodje, zak chips of flesje cola? In ieder geval niet het zelfgesmeerde brood dat je meegeeft, want even eerlijk…. We zijn allemaal jong geweest en belandden die vroeger bij jou ook niet in de prullenbak?

Daarnaast gaat je heerlijke puber ook steeds meer zijn eigen gang en ondernemen en dat is natuurlijk een gezonde ontwikkeling.  Bioscoop, winkelen, zwembad, pretpark of een andere activiteit welke geld kost, het zal steeds vaker voorbij komen. En wat dacht je van dat mobieltje? Die mag én kan tegenwoordig ook niet meer ontbreken.

Allemaal leuk! Maar wie gaat dit betalen?

Totdat je kind een bijbaan heeft, zal jij als ouder de kosten dragen. Wel kun jij er als ouder voor kiezen om zak- en kleedgeld te gaan geven. Door deze overdracht maak je je kind zelf verantwoordelijk voor zijn eigen uitgaven. Het geeft vrijheden die ook tot gevolg zal hebben dat onhandige uitgaven worden gedaan. Dit geeft niet en hoort bij het leerproces! Juist door deze ervaringen leert je kind steeds beter met geld omgaan en zal hierin groeien, welke een positief effect heeft op de toekomst. 

Als je als ouder(s) besluit om (meer) zakgeld en/of kleedgeld te geven, ga je hierover samen in gesprek. Wat betaal jij nog en wat betaalt je kind zelf? Moet het bijvoorbeeld zelf sparen voor cadeautjes of een mobiel? Betaal je als ouder nog wel die winterjas? Wat je ook afspreekt, leg het vast in een zakgeldcontract of zak- en kleedgeldcontract, zodat jullie allebei weten en terug kunnen vallen op de gemaakte afspraken. Hou je hieraan! Op=Op en geef liever niet toe.

Geef je kind een eigen betaalrekening met pinpas én een eigen spaarrekening. Bespreek wat je kind met deze rekeningen kan doen en hoeveel vrijheid je geeft. Hoe meer vrijheid je geeft, hoe verantwoordelijker je kind zich zal voelen. Het voelt tegenstrijdig, maar zo werkt het. Geef je kind de vrijheid het online shoppen te ontdekken en met ideal te betalen. Leer hoe een tikkie werkt of een betaalverzoek vanuit de bankapp. Het is nou eenmaal de wereld van nu. Kijk met de eerste aankopen mee, maar laat het gaandeweg wel los.

Kortom, er verandert veel komend jaar en de jaren die volgen. Alle kinderen verdienen de kans om goed met geld om te gaan en verleidingen te leren herkennen. Helaas is financiële educatie op het voortgezet onderwijs nog steeds geen vast terugkerend iets. De brugklas is echter wel het eerste moment dat grote veranderingen op geldgedrag teweeg zal brengen en daarmee een uitgelezen moment voor een geldworkshop.

Geldworkshop brugklassers

  • Wanneer: Woensdag 15 september
  • Waar: Park/Bistro de Stadshoeve
  • Tijdstip: 15.30 – 17.00 uur (inloop vanaf 15.20 uur)
  • Kosten: € 10,00

Wat gaan we tijdens deze geldworkshop doen?

  • Een begroting leren maken
  • De mogelijkheden ontdekken van een eigen betaal- en spaarrekening
  • Spaarpotjes maken op spaarrekening (planning)
  • Wat houdt een idealbetaling in? Wat is een tikkie of betaalverzoek in?
  • Een interactief geldspel.
  • Verleidingen bespreken

Na de workshop krijgt je zoon/dochter een map mee, gevuld met onder andere een zakgeld-/kleedgeldcontract, voorbeeld sheets, voorbeeld van een kassheet en andere handige informatie.

Opgave/Deelname

Via onderstaand formulier kun je je kind opgeven. De kosten zijn € 10,00.

Er is maar beperkt plek en vol=vol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *