Skip to main content

Geldzorgen of geldproblemen? Weet jij het verschil?

Geldzorgen

Bijna 50% van de mensen in Nederland maakt zich zorgen over geld. Ook ik had geregeld geldzorgen. Zeker nadat ik de keuze maakte mijn eigen onderneming te beginnen en mijn vaste baan op te geven. Mijn hersenen draaiden overuren. Hoe moet het later? Kunnen we straks de hypotheek nog wel betalen, bouwen we wel genoeg pensioen op, kunnen de kinderen straks wel studeren?

De geldzorgen speelden zich vooral af in mijn hoofd. Angstige en onzekere gedachtes die ik de ene keer beter kon handelen dan een andere keer. Omdat ik besefte dat mijn geldzorgen voort kwamen uit diepere onderliggende zorgen, ben ik daarmee aan de slag gegaan. Waardoor ontstonden die geldzorgen? Ik besefte vooral dat ik mezelf minder en slechter voelde omdat ik minder inkomen in het laatje zou brengen. En van die gedachte kreeg ik een rotgevoel, schuldgevoel richting mijn gezin, mijn kinderen.

Nu zijn we bijna een jaar verder waarin ik geen vast inkomen meer heb en zijn we gewend aan onze nieuwe situatie en trek ik de conclusie dat mijn zorgen voor niets zijn geweest. We redden het prima omdat ook wij anders met ons geld zijn omgegaan. Slimmer en creatiever. En ik mag ook nog eens het mooiste werk doen wat er is en jou hiermee inspireren. Geluk is niet met geld te koop. Ik heb mijn geldzorgen kunnen loslaten waardoor ik nu vooral voordelen zie voor ons gezin.

Geldproblemen

Maar geldproblemen hebben is subtiel, maar belangrijk anders! Het zijn geen zorgen en geen gedachtes maar het zijn daadwerkelijke problemen die in je portemonnee zitten! Het is de werkelijkheid. Zijn de uitgaven té hoog? Zijn de inkomsten té laag? Zijn er schulden? Het zijn problemen die zo snel mogelijk opgelost moeten worden, voordat het erger wordt.

Geldproblemen kun je op twee manieren oplossen:

1) Je gaat zorgen voor meer inkomen, of

2) Je gaat minder uitgeven.

Zo simpel is het. Maar…… dan moet je wel dat inzicht en overzicht hebben in jouw financiële situatie. Want ontbreekt het hieraan, dan wordt het gauw moeilijk en kunnen de geldproblemen snel vergroten.

Geldzorgen versus geldproblemen

Veel mensen weten dat geldproblemen geldzorgen veroorzaakt. Maar niet iedereen weet dat het andersom net zo werkt. Hoe dat zit? Op het moment dat jij je zorgen maakt over geld, terwijl er misschien niets mis is met je financiële situatie, ga je ander gedrag gaat vertonen. Het kan zijn dat je stopt met nadenken over uitgaven die je doet, je hoofdpijn krijgt en je brieven niet meer open maakt. Dit kan resulteren in daling van je financiële intelligentie en voor je het weet zijn er ‘opeens’ werkelijke geldproblemen en geef je vooral jezelf de schuld. Niet doen! Is jouw financiële situatie oke en weet je prima wat er binnenkomt, wat eruit gaat en kun je ook een goede buffer aanleggen, geniet dan vooral van dit gegeven.

Conclusie

Heb je daadwerkelijk geldproblemen doordat je niet uitkomt met het inkomen dat je hebt, vraag dan gerust om hulp en ondersteuning. Werk aan jou financiële situatie en laat geldproblemen achter je. Dan verdwijnen ook jouw geldzorgen als sneeuw voor de zon.

Heb je geldzorgen? Besef dan dat jij je geldzorgen bent! De kans is groot dat je geld meer als doel bent gaan zien, dan als middel. Kijk eerlijk naar jezelf en beantwoord deze vraag. Is geld voor jou meer een bron van status, zekerheid, vrijheid, succes en vind je jezelf hierdoor meer waard dan een ander? Weet en besef dat meer geld je echt niet gelukkiger zal maken. Het is niet voor niets dat ook welvarende mensen gebukt gaan onder geldzorgen. Onderzoek waar je geldzorgen vandaan komen en werk aan een oplossing!

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb jij geen inzicht meer in je financiële situatie, waardoor er geldproblemen of beginnende schulden zijn ontstaan? Neem gerust contact met mij op!