Skip to main content

Wacht niet met vragen om hulp!

Een groeiende groep mensen loopt nu met geldzorgen of beginnende schulden rond als gevolg van de coronacrisis. Ondanks het feit dat de eerste uitkeringen zijn gedaan en huishoudens hiervan een deel van de achterstallige rekeningen hebben voldaan, is de realiteit ook dat -met de juiste intentie- toch enkele rekeningen zijn blijven liggen. En dat is begrijpelijk!

Het is niet niks om van de een op de andere dag te moeten leven naar een nieuwe standaard. Ineens moeten leven van een budget die flink krapper is dan voorheen. Ga er maar aan staan. Dit vergt flink wat moed, een groot aanpassingsvermogen en creativiteit.  

Doordat rekeningen blijven liggen, kunnen kleine problemen geleidelijk verschuiven en langzamerhand groter worden. Hier schuilt het gevaar. Kleine, relatief eenvoudige achterstanden zijn nog prima op te lossen. Maar wat als oplossen nu niet lukt, omdat je simpelweg niet dat aanpassingsvermogen hebt, omdat je hoofd te vol zit met grote andere zorgen en de moed in je schoenen is gezakt. Niet meer in staat om in actie te komen.

Kleine, eenvoudige achterstanden leiden dan al snel tot grote problemen die uiteindelijk resulteren in een problematische schuldsituatie. Deze situatie kunnen we dan alleen nog oplossen door het aanvragen en het doorlopen van een schuldhulpverleningtraject. Los van de emotionele rollercoaster die dit met zich meebrengt, zijn het oplossen van problematische schuldsituaties tijdrovend, ingewikkeld en kost het ook ontzettend veel maatschappelijk geld. Dit moeten we waar mogelijk is zien te voorkomen! Al weet ik dat ik dit niet in mijn eentje kan -die grote golf aan schuldhulp gaat er zeker komen- toch hoop ik er enkele tientallen voor te behoeden!

Stop het domino-effect!

En daar hebben ik, en alle andere budgetcoaches, jouw hulp bij nodig! Als maatschappij kunnen we er veel aan doen om ervoor te zorgen dat het bij mensen met geringe financiële problemen óók blijft bij kleine, relatief eenvoudige geldproblemen of beginnende schulden!

Iedereen kan hierin een rol vervullen. Ook jij als familielid, vriend, kennis, collega, werkgever of schuldeiser. Vraag hoe het écht met iemand gaat en neem geen genoegen met alleen maar ‘goed’ als overduidelijk is dat er meer speelt. Vraag door en vraag of iemand het financieel nog redt. Draag vervolgens zorg als diegene jouw durft te vertellen over zijn financiële situatie. Ga het gesprek aan en vraag wat het met hem doet en of hij een idee heeft hoe hij dit wil gaan oplossen. Kortom ga het gesprek aan, maar verwijs vooral ook op tijd door voor financiële hulp en budgetcoaching!! Het kan net die laatste strohalm zijn, waardoor jij van onschatbare waarde wordt.

Stel gerust!

Als budgetcoach probeer ik nu zoveel mogelijk zichtbaar te zijn én te blijven. De één na de andere campagne loopt inmiddels, misschien heb je er al eentje voorbij zien komen. Maar met campagnes alleen kom ik er natuurlijk niet. Ik heb vooral ook jou nodig! Jij bent degene met die signalerende functie.

Help jij mij mee de mensen vroegtijdig op te sporen.
Help jij mij mee ze te vinden?

Mariska Eshuis, jouw persoonlijke budgetcoach! 06-52588431

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *