Skip to main content

Weet jij waar je je geld precies aan uitgeeft?

Heb jij een overzicht van al jouw inkomsten én uitgaven? Heb jij wel eens heel simpel twee uren achter je laptop gezeten om stuk voor stuk je uitgaven te bekijken en in te delen in verschillende categorieën? Het is een heel simpele handeling, maar zo nodig om te doen als je beter met je geld wilt (leren) omgaan.

Inmiddels heb ik al een aardige groep mensen één op één via een coachtraject mogen begeleiden. Ook spreek ik via mijn socials diverse volgers. Uit deze trajecten en gesprekken blijkt keer op keer dat nagenoeg iedereen goed denkt te weten hoeveel ze uitgeven. Maar ga je er écht voor zitten, blijkt toch dat dit in de praktijk minder rooskleurig uitpakt. Velen hebben echt geen idee hoe ze er financieel voor staan en dat is jammer! De meesten weten wel ongeveer wat er aan salaris, toeslagen en dergelijke binnenkomt. En ook de huurprijs, of zorgverzekering kunnen ze nog uit het hoofd opnoemen. Maar een compleet overzicht?

Wat de vaste lasten zijn, weet je nog wel…

De vaste lasten zijn een maandelijks terugkerend iets. Je zit aan deze uitgaven verbonden, omdat er een contract, of overeenkomst onder ligt. Je weet de bedragen ongeveer wel, maar ook het totaalbedrag aan vaste lasten?

Als we het gaan hebben over de variabele uitgaven zoals boodschappen, kleding, persoonlijke verzorging, dagjes uit, lunch hier, koffie daar, is dit al snel lastiger te benoemen. De kans dat je deze uitgaven verkeer inschat is groot, weet ik inmiddels uit ervaring. Slechts een enkeling zat met een schatting ‘aardig’ in de buurt. De meesten zaten er behoorlijk naast en dat is keer op keer schrikken. Bij iedereen die ik spreek of begeleid.

Als je goed met je geld wilt omgaan, is het belangrijk dat je zorgt voor inzicht en overzicht!

Hoe krijg je een goed inzicht en overzicht in jouw financiën?

Simpel! Pak je bankafschriften van de afgelopen twee maanden er eens bij en bekijk ieder bedrag dat er binnenkomt, of afgeschreven wordt. Schrijf ook alle pinbetalingen op, of plaats ze in een categorie. Dit kunnen boodschappen zijn, eten bestellen, koffie to go, benzine, noem maar op…..

Zelf werk ik met een standaard formulier waar werkelijk alle inkomsten en uitgaven opstaan. Daarnaast maak ik gebruik van een tweede formulier ‘het budgetplan”. Er zit een groot verschil tussen beiden. Het budgetplan is op de toekomst gericht. Waar wil je naar toe, hoe plan en budgetteer ik dat en elke bedragen kan ik dan budgetteren? Het maandoverzicht is de actuele situatie van NU. Je kunt pas aan je toekomst werken als je eerst inzicht hebt in waar je NU staat.

Aan het einde van mijn salaris hou ik altijd een stukje maand over.

Is dit op jou van toepassing, dan zie je door het invullen van die maandbegroting al snel waardoor dat komt. Je inkomen is te laag voor de uitgaven die je doet. Doordat je dit inzicht voor jezelf creëert, zie je meteen waar het mis gaat en kun je zelf conclusies kunt trekken. Je ziet welke uitgaven overbodig zijn, welke abonnementen eventueel opgezegd kunnen worden en je ontdekt waar je toch veel meer geld aan uitgeeft dan je lief was. Bewustwording, daar draait het om. Ook wat deze bewustwording met jou doet.

Ben je tevreden met jouw conclusies, of juist niet en wil je dit zo snel mogelijk veranderen? Dat gegeven bepaalt jouw motivatie om anders met je geld te willen omgaan. Dit onderwerp “coaching bij gedrag”, komt later deze week aan de orde!

Een jaarbegroting helpt als aanvulling op je budgetplan.

Naast het hebben van een budgetplan, is het ook handig om een jaarbegroting te hebben. Niet alle maanden zijn even duur, of goedkoop. Maar de essentie van een jaarbegroting is wel dat je in één oogopslag ziet welke duurdere maanden zijn. Dat betekent dat je je hierop kan voorbereiden en dus kunt plannen en reserveren (sparen).

Krijg je te maken met een inkomensdaling in de nabije toekomst? Ook dan helpt het om een budgetplan voor jezelf te schrijven. Je kunt je dan sneller aanpassen, waardoor er minder kans is om in financiële onrust terecht te komen.

Goed omgaan met geld is goud waard, maar dan is het wel handig dat je exact weet wat er maandelijks, (maar ook het gehele jaar door) weet wat er aan geld binnenkomt én uitgaat, want inzicht + overzicht = uitzicht!

Financieel stabiel en gezond zijn kan iedereen, maar je moet er dus wel iets voor doen (en vaak ook wat voor laten ;-). Niet iedereen vindt het leuk om hiermee aan de slag te gaan. Dat kan zijn omdat je niets met cijfers hebt of even geen tijd hebt om ermee aan de slag te willen gaan. Een andere reden kan zijn dat je van huis uit nooit écht goed geleerd hebt hoe je met geld kunt omgaan, laat staan zo’n budgetplan schijven.

Basiscursus “grip op je geld(zaken)”

Toch is deze basis essentieel voor een financieel zorgeloze toekomst. Kom jij iedere maand weer tot de conclusie dat jouw maand net té lang duurt? Spaar jij dapper iedere maand, maar stort je dit halverwege de maand weer terug, omdat je anders niet uitkomt met je geld? Weet dan dat ik op dit moment een basisprogramma ontwikkel waarin jij stap voor stap aan de slag gaat met diverse opdrachten. Waarin je diverse overzichten van mij krijgt, handige sheets, werkboeken, video en audio. Ik neem je mee van begin tot eind. Je hoeft het dus niet alleen te doen, want na iedere module kun je met mij sparren. We starten vanaf het moment waar jij staat (geen overzicht meer hebben. Niet uitkomen met je salaris wat leidt tot onrust en geldzorgen) tot een zelfverzekerd persoon die WEET wat ze met haar geld kan doen en ervan kan genieten.

Want….. Aan het eind van deze cursus heb jij je eigen budgetplan gemaakt waarmee jij grip op je geld(zaken) hebt, zodat jij een financieel onbezorgde toekomst tegemoet kunt gaan.

Kijk jij ook uit naar een blije, stabiele toekomst waarin je aan het einde van de maand geld overhoudt, je structureel sparen kunt en je geen geldzorgen meer hoeft te hebben? Ben jij nieuwsgierig naar hoe deze cursus eruit gaat zien en wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen ervan? Vul dan onderstaand formulier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *