Skip to main content

Wie voor een dubbeltje geboren is

Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje. Ken jij deze uitdrukking? Ik ken hem als mijn broekzak. In mijn jonge jaren heb ik hem regelmatig aangehoord. Ken je de documentaire “Klassen” die vorige winter op de NPO te zien was? Ik had me nog nooit zo verbonden gevoeld met een meisje als met haar, Anyssa.

ME

Ook zij groeit op in een volksbuurt, is slimmer dan de meesten in haar familie, zorgt voor hen én kreeg het VWO advies. De hele serie leefde ik met haar mee, herkende mezelf in diverse opzichten.

Als je opgroeit in een familie waar minder geld is dan gemiddeld, je als klein kind niet voorgelezen wordt of waar je geen ondersteuning krijgt bij je schoolwerk, is dat bijzonder. Dat weet ik nu! Toen, in die tijd, was dit ‘normaal’. Ik wist niet beter! En ik had, net als Anyssa, het geluk met de leerkrachten die het beste met mij voor hadden. Hij die potentie in mij zag. Mij uitdagende en moeilijkere opdrachten liet doen, zodat mijn hersentjes lekker aan het werk konden blijven. Hij is voor mij de doorbrekende cirkel geweest. Hij die aangaf dat ik VWO moest gaan doen, wat dat kon ik makkelijk! Mijn ouders geloofden het, maar of ze het precies snapten waar het vandaan kwam, geen idee. Wel heb ik mij regelmatig een vreemde eend gevoeld in mijn eigen familie. Eenzaam ook.

Intergenerationele problematiek

Een paar jaar later, eenmaal op het VWO, werd ik me pas bewust van het feit dat ik uit een wat ander ‘milieu’ kwam. Nieuwe vriendinnen met mooiere, duurdere kleren uit andere wijken met fijne, grotere huizen en slimmere ouders deden me beseffen dat ik ‘anders’ was. ‘Kakkers’ werd wel eens geroepen. Wist mijn familie veel? Ik had al snel door zij het mis hadden. Dat dit mensen waren die het gewoon net wat beter hadden dan wij. Maar kakkers? Nee! En vanaf dat moment wist ik ook wat het begrip ‘schaamte’ inhield. Als puber schaam je je sowieso al meer, laat staan die extra schaamte voor waar je vandaan komt. Best verdrietig. Maar die achtergrond heeft mij juist ook zoveel moois gebracht. Mij sterker gemaakt. Ik kon toen der tijd de keuze maken het anders te gaan doen. Ik kon die cirkel van intergenerationele problematiek doorbreken. En ben er vol voor gegaan.

Jou financieel gezond én sterker maken

Het kwartje viel! Waar ik ook vandaan kom, hoe ik ook ben opgevoed, mijn roots is van mij. Net als alle ervaringen die daarna nog kwamen. Het heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben. Ik zou niet anders willen. Het is de rode draad in mijn leven geworden en ik heb het blij en gelukkig omarmd.

Dat ik van kind af aan al goed in én met getallen was. Ik daarnaast geld rete-interessant vond, juist omdat er niet zoveel van was, ik daarna mensen begeleidde met schulden en ik uiteindelijk mijn eigen bedrijf opstartte juist met de intentie om mensen te behoeden voor geldproblemen (preventie) , dat komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Ik geloof niet in toeval. Het heeft allemaal zo moeten zijn. Ook het ondernemerschap! Als ik dat mijn ouders nog had kunnen vertellen dan zouden ze mij nog net niet uitlachen. Een eigen bedrijf, dat was ondenkbaar in onze familie. Het mooie, maar tegelijk ook het pijnlijke is dat ik gek genoeg juist door hun overlijdens, dat laatste zetje kreeg om deze stap te durven nemen. Het leven is te kort om niet te doen wat je het liefste doet! Het heeft mij juist een missie gegeven, mensen helpen! Jou financieel gezond én financieel sterker maken, zodat je in de toekomst niet in geldproblemen hoeft te raken.

Maatwerk voor financieel Evenwicht, iedereen financieel gezond!

Iedereen kan cirkels doorbreken! Iedereen heeft de keuze om het anders te willen gaan doen. Wil jij anders met je geld omgaan, sparen, of van je roodstand of creditcard af? Dat is mogelijk en kan gewoon! Waar wacht je nog op?

Ga je samenwonen of trouwen? Krijgen jullie een kind? Ga je scheiden, of krijg je te maken met baanverlies, ziekte of erger nog, overlijden, weet dan dat je de financiële reis van onzekerheid niet alleen hoeft te maken. Je hoeft het niet alleen te doen! Een klein signaal aan mij geven is wel handig!

En voor iedereen die zich herkent en met alle liefde speciaal voor Anyssa….. Wie voor een dubbeltje geboren is, heeft altijd zicht op een kwartje!

Lieve groet Mariska

Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *