Een budgetcoachtraject als interventie om hoge verzuimkosten te voorkomen

Ik zie haar inmiddels voor de vierde keer. Steeds een stukje sterker, steeds krachtiger. Steeds meer kan ze zelf en zie ik het zelfvertrouwen toenemen. Zoals ze zelf zei, kon ze helemaal niets. Je moet mij echt alles leren hè en kijkt mij vervolgens met schaamte aan. Ik vertel haar dat het goedkomt, we dit samen stapje voor stapje verder oppakken en dat ze sinds de eerste afspraak al enorm gegroeid is.

Haar ex-man deed altijd alle financiën. Ze zou zich nooit zorgen hoeven te maken…. Tja, totdat… En nu doen we er alles aan om financiële problemen te voorkomen. Haar werkgever betaalt mee in dit traject dat naast de verwerking van de scheiding en alle andere sociale veranderingen, haar ook het zelfvertrouwen moet geven om over een tijdje haar financiën zelfstandig te kunnen regelen, of weet waar ze terecht kan, als dat nodig is.

Life-event of schulden met dreigend loonbeslag? Help je collega waar mogelijk

Een scheiding heeft naast emotionele gevolgen ook zeer grote financiële gevolgen en is één van de voorbeelden waaruit financiële problemen kunnen ontstaan. Veel werknemers lopen rond met financiële onzekerheden door een life-event, of heeft al financiële problemen, waarbij sprake is van schuldenproblematiek en (dreigend) loonbeslag.

Waar in 2017 nog 62% van de werkgevers regelmatig kampten met medewerkers met financiële problemen, blijkt uit de laatste cijfers dat dit sterk toeneemt. Zo zou inmiddels vier op de vijf bedrijven te maken hebben met werknemers met geldzorgen. (Bron: Nibud).

Waar je bij financiële problemen dus al gauw denkt aan al aanwezige schulden en (dreigend) loonbeslag, is er dus ook een grote groep werknemers die kampt met financiële onzekerheden en angsten vanwege een life-event als scheiding, ziekte en overlijden. Hadden ze voorheen geen geldzorgen, kunnen ook zij van de één op de andere dag hiermee geconfronteerd worden. De medewerker raakt uit evenwicht door onrust, vele kopzorgen en stress. Op (korte) termijn dreigt zo’n medewerker uit te vallen, als de gegeven signalen niet snel door een team- of HR manager worden opgepakt en aangeboord om in gesprek te gaan. Door de heftige persoonlijke verandering in hun privéleven, is de werknemer kwetsbaar en is het lijntje naar financiële problematiek flinterdun. Het kan ieder moment breken.

Burn-out, scheiding, pensionering, ziekte, overlijden

Inmiddels begeleid ik meerdere werknemers van verschillende bedrijven. Waar de één met een burn-out thuiszit, gekoppeld aan een scheiding, werkt de ander nog wel, maar is de concentratie door dreigend loonbeslag sterk verminderd. Ook begeleid ik iemand die met pensioen gaat dit jaar, maar uit angst voor flinke inkomstenterugval liever doorwerkt, zodat dit stel geen zorgen heeft over hun huishoudboekje ná pensionering. Ook een alleenstaande moeder die 32 uren werkte, flink op haar tenen liep en regelmatig (kortdurend) uitviel had baat bij een budgetcoachtraject. Na diverse berekeningen bleek, dat het maandinkomen slechts met 50 euro netto zou dalen als haar contracturen zouden worden aangepast naar 24 uren. Beiden ontzettend blij, omdat de balans tussen privé en werk gevonden was en ook de ziekmeldingen verleden tijd waren.

Werknemers zijn dankbaar voor het aanbod van een budgetcoachtraject

Het inzetten van een budgetcoachtraject zien deze werknemers stuk voor stuk als een dankbaar aanbod door hun werkgevers. Het geeft hen het  gevoel dat er naar hen geluisterd is én er voor ze gezorgd wordt en dat is precies wat ze nodig hebben. Een werkgever die naar de werknemer omkijkt en er voor ze is en zorg draagt, wanneer dat nodig blijkt te zijn!

Een budgetcoachtraject als interventie, een doeltreffende oplossing

Een budgetcoachtraject als interventie is voor de werkgever een doeltreffende oplossing. Zelfs een relatief goedkope oplossing als je dit vergelijkt met andere trajecten of wegzet tegen de hoge verzuimkosten welke uitval met zich meebrengt. Ook zien steeds meer arbo bedrijven het grote belang van dergelijke budgetcoachtrajecten die door onafhankelijke en NEN 8048 gecertificeerde budgetcoaches worden uitgevoerd.

Heb jij als teammanger, HR of werkgever (geregeld) te maken met een situatie waarin een werknemer belang zou kunnen hebben bij een budgetcoachtraject? Of is jouw interesse als manager gewekt, of ben je puur nieuwsgierig?

Op deze pagina speciaal voor werkgevers vind je meer informatie en kun je de brochure “Budgetcoaching voor werknemers met geldzorgen” simpel downloaden.

Zullen wij samen zorg dragen voor jouw collega?

Mariska Eshuis,

NEN 8048 gecertificeerd budgetcoach, schuldhulpverlener en nabestaandenbegeleider

budgetcoachtraject, interventie, verzuimkosten, werkgever;

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contactgegevens

Mariska Eshuis
Mail mariska@budgetcoachme.nl
Telefoonnummer 06 525 884 31

KVK nr. 75258943

Werkdagen

  • Maandag:           9.00 – 17.00 uur              en          19.00 – 21.00 uur
  • Dinsdag:             9.00 – 14.00 uur
  • Woensdag:         9.00 – 12.00 uur              en          19.00 – 21.00 uur
  • Donderdag:        9.00 – 16.00 uur                            
  • Zaterdag :           9.00 – 13.00 uur