Een budgetcoachtraject als interventie om hoge verzuimkosten te voorkomen
Ik zie haar inmiddels voor de vierde keer. Steeds een stukje sterker, steeds krachtiger. Steeds meer kan ze zelf en zie ik het zelfvertrouwen toenemen. Zoals ze zelf zei, kon ze helemaal niets. Je moet mij echt alles leren hè en kijkt mij vervolgens met schaamte aan. Ik vertel haar dat het goedkomt, we dit samen stapje voor stapje verder oppakken en dat ze sinds de eerste afspraak al enorm gegroeid is.
Haar ex-man deed altijd alle financiën. Ze zou zich nooit zorgen hoeven te maken…. Tja, totdat… En nu doen we er alles aan om financiële problemen te voorkomen. Haar werkgever betaalt mee in dit traject dat naast de verwerking van de scheiding en alle andere sociale veranderingen, haar ook het zelfvertrouwen moet geven om over een tijdje haar financiën zelfstandig te kunnen regelen, of weet waar ze terecht kan, als dat nodig is.
Life-event of schulden met dreigend loonbeslag? Help je collega waar mogelijk
Een scheiding heeft naast emotionele gevolgen ook zeer grote financiële gevolgen en is één van de voorbeelden waaruit financiële problemen kunnen ontstaan. Veel werknemers lopen rond met financiële onzekerheden door een life-event, of heeft al financiële problemen, waarbij sprake is van schuldenproblematiek en (dreigend) loonbeslag.
Waar in 2017 nog 62% van de werkgevers regelmatig kampten met medewerkers met financiële problemen, blijkt uit de laatste cijfers dat dit sterk toeneemt. Zo zou inmiddels vier op de vijf bedrijven te maken hebben met werknemers met geldzorgen. (Bron: Nibud).
Waar je bij financiële problemen dus al gauw denkt aan al aanwezige schulden en (dreigend) loonbeslag, is er dus ook een grote groep werknemers die kampt met financiële onzekerheden en angsten vanwege een life-event als scheiding, ziekte en overlijden. Hadden ze voorheen geen geldzorgen, kunnen ook zij van de één op de andere dag hiermee geconfronteerd worden. De medewerker raakt uit evenwicht door onrust, vele kopzorgen en stress. Op (korte) termijn dreigt zo’n medewerker uit te vallen, als de gegeven signalen niet snel door een team- of HR manager worden opgepakt en aangeboord om in gesprek te gaan. Door de heftige persoonlijke verandering in hun privéleven, is de werknemer kwetsbaar en is het lijntje naar financiële problematiek flinterdun. Het kan ieder moment breken.
Burn-out, scheiding, pensionering, ziekte, overlijden
Inmiddels begeleid ik meerdere werknemers van verschillende bedrijven. Waar de één met een burn-out thuiszit, gekoppeld aan een scheiding, werkt de ander nog wel, maar is de concentratie door dreigend loonbeslag sterk verminderd. Ook begeleid ik iemand die met pensioen gaat dit jaar, maar uit angst voor flinke inkomstenterugval liever doorwerkt, zodat dit stel geen zorgen heeft over hun huishoudboekje ná pensionering. Ook een alleenstaande moeder die 32 uren werkte, flink op haar tenen liep en regelmatig (kortdurend) uitviel had baat bij een budgetcoachtraject. Na diverse berekeningen bleek, dat het maandinkomen slechts met 50 euro netto zou dalen als haar contracturen zouden worden aangepast naar 24 uren. Beiden ontzettend blij, omdat de balans tussen privé en werk gevonden was en ook de ziekmeldingen verleden tijd waren.
Werknemers zijn dankbaar voor het aanbod van een budgetcoachtraject
Het inzetten van een budgetcoachtraject zien deze werknemers stuk voor stuk als een dankbaar aanbod door hun werkgevers. Het geeft hen het gevoel dat er naar hen geluisterd is én er voor ze gezorgd wordt. Precies dat wat ze nodig hebben. Wat is er nog fijner dan een betrokken werkgever die naar zijn werknemer omkijkt?
Een budgetcoachtraject als interventie, een doeltreffende oplossing
Een budgetcoachtraject als interventie is een doeltreffende oplossing. Zelfs een relatief goedkope oplossing als je dit vergelijkt met andere trajecten of wegzet tegen de hoge verzuimkosten welke uitval met zich meebrengt. Ook zien steeds meer ARBO bedrijven het grote belang van dergelijke budgetcoachtrajecten die onafhankelijke en zelfstandige gecertificeerde budgetcoaches (NEN 8048) uitvoeren.
Heb jij als teammanger, HR of werkgever (geregeld) te maken met situaties waarbij werknemers belang hebben bij een budgetcoachtraject? Zou je gewoon eens willen sparren hierover, omdat je interesse, of nieuwsgierigheid is gewekt? Neem dan gerust contact met mij op via 06-52588431. Op deze pagina van mijn website voor werkgevers vind je meer informatie en kun je de brochure “Budgetcoaching voor werknemers met geldzorgen” simpel downloaden.
Zullen wij samen zorg dragen voor jouw collega, die het nodig heeft?
Mariska Eshuis,
Gecertificeerd budgetcoach (NEN 8048), financieel zorgverlener en nabestaandenbegeleider
Lees ook
-
Financiële opvoeding is meer dan zakgeld en/of kleedgeld geven
-
Hoe je de kinderbijslag slim inzet
-
Hoe ik je kan helpen, weer grip te krijgen op je geld
-
Help! Mijn spaarrekening slinkt!
-
De aangifte inkomstenbelasting
-
Een budgetcoach inschakelen
-
Workshop “Je geldzorgen de baas!”
-
Geldzorgen? Wie heeft ze tegenwoordig niet?
-
Wat kan jij zelf doen om uit te blijven komen met je geld?
-
Scheiden is niet leuk!
Reacties
- Edwin op Jippie, ik ga naar de brugklas! Kleed- en zakgeld please….
- Marie de Jonge op Hoe hou je je nieuwe uitgavenpatroon vol?
- Mariska Eshuis op Haal geld waar je recht op hebt op en bespaar zelf ook voor een gezond budget!
- Jacolien op Haal geld waar je recht op hebt op en bespaar zelf ook voor een gezond budget!
Geef een reactie